Het gras bij de buren is altijd groener

Voor de aanleg van voetbalvelden heeft het Duitse WK-comité gekozen voor een Nederlandse hovenier.

Uitgerekend aartsvijand Holland levert graszoden voor het wereldkampioenschap voetbal in ons land, berichtte de Duitse boulevardkrant Bild am Sonntag verschrikt. Uitwedstrijden in eigen land, zo wordt voor 2006 gevreesd. Zijn de Duitse hoveniers niet goed genoeg?

Zeven van de twaalf WK-stadions worden door Hendriks Graszoden BV voorzien van graszoden. Het bedrijf uit het Limburgse Heythuysen kreeg de opdracht voor Berlijn, Leipzig, Hamburg, Hannover, Gelsenkirchen, Dortmund en Keulen.

Waarom heeft het organisatiecomité de opdracht vergeven aan Hendriks Graszoden?

Gerdien Vloet, bedrijfsleidster: ,,Wij hadden het goedkoopste aanbod, maar prijs is zeker niet het belangrijkste criterium. Ook de tijdsduur waarin wij de graszoden kunnen aanleggen en de goede kwaliteit speelde een rol in de keuze. Wij leveren sinds vijf jaar graszoden in verschillende Duitse stadions. We waren ook niet helemaal verrast, omdat ze in Duitsland erg tevreden zijn over onze graszoden.''

Wat maakt het Nederlandse gras zo bijzonder?

,,Wij leveren graszoden volgens de norm die in Duitse voetbalstadions geldt. Daar zijn ze erg van gecharmeerd. Ook is ons machinepark aangepast zodat we stadions een compleet pakket kunnen aanbieden. Door onze ervaring kunnen we de mengsels heel goed afstemmen op de klimatologische omstandigheden. In München is het natuurlijk ander weer dan in Hamburg. We hebben het stadion van Real Madrid gedaan, het Millennium Stadium in Cardiff (waar de rugbyploeg van Wales gisteren het zeslandentoernooi won, red.) en een aantal EK-stadions in Portugal. Natuurlijk hebben we ook graszoden geleverd in Nederlandse stadions, zoals die van Ajax, Feyenoord en PSV.''

Zijn in Duitsland stadions zoals de Arena, waar toch heel wat grasmatten versleten zijn?

,,Er is natuurlijk aardig wat kritiek geweest op het gras in de Arena. Maar de laatste jaren zijn de velden daar gewoon goed. Het stadion van Ajax was eigenlijk een voorloper van de nieuwste stadions in Europa. Die worden steeds dichter, maar daar hebben we inmiddels onze sporen mee verdiend. Als in Duitsland vergelijkbare stadions zijn, weten we precies welke structuur de graszoden moeten hebben, zodat tijdens het wereldkampioenschap op goede velden wordt gespeeld.''