Het geheim van Han

Er zijn veel manieren om af te vallen. Zo min mogelijk eten van iets viezigs is één methode. De 78-jarige Han Feng Lan haalde in 2003 het Zuid-Chinese Ochtendblad met haar dieet. Vanaf haar achtste jaar eet ze elke dag een portie modder. Slaat ze een dag over, voelt ze zich niet lekker.

Han Feng Lan is slank en kerngezond. Filmregisseur Michael Winner beschrijft elke week in de Sunday Times een voor gewone mensen onbereikbaar en duur restaurant dat hij op zijn reizen bezoekt. Bij zijn Winners dinners wordt altijd een foto van Winner en de eigenaren van het etablissement geplaatst. Het uitdijen en weer inbiggen van de schrijver van deze culi-rubriek, die honderden ingezonden brieven oplevert, is zo prima te volgen. Laatst vertelde hij over zijn laatste dieet dat hem zeer opgewekt stemde. In 3 weken tijd was hij 8 kilo kwijt. Zijn geheim: eet niet meer dan twee sneetjes met boter besmeerde bruine toast. Op de ene boterham 50 gram Beluga kaviaar (175 Engelse ponden) en op de andere 50 gram Sevruga (85 pond). Verzoek van een lezer aan Winner: stuur mij een gesigneerde foto om als dartbord te gebruiken. Vandaag een recept voor soep met armeluiskaviaar. De lekkere soep ziet er chique uit. Koop een klein glazen potje zwarte namaak-kaviaar, die gekleurde viseitjes worden genoemd. Maak de preien schoon. Verwijder het buitenste blad en snijd een stuk van de onderkant waar de wortels zitten. Gebruik ook het mooie groene deel aan de bovenkant. Snijd de preien in ringen. Smelt de boter in een soeppan en bak de preiringen op een middelmatig vuur. Roer regelmatig om. Giet na ongeveer 8 minuten water in de pan en breng het aan de kook. Voeg de bouillon blokjes toe. Kook de prei in ongeveer 10 minuten gaar. Pureer de prei. Roer de slagroom en een beetje cayennepeper door de lichtgebonden soep. Schep de visuitjes uit het potje en roer de korrels door 4 eetlepels crème fraîche. Schep de warme soep in diepe borden. Strooi er bieslook over. Leg in elk bord een lepel gevuld met de viskuit-crème fraîche. Zorg dat deze zoute room boven de soep uitsteekt. Na bezichtigen mag de inhoud van de lepel door de preisoep geroerd worden.

Morgen: soep uit eigen keuken.

Nodig: 1 kilo prei; 40 g boter; 1 l water; 2 bouillontabletten naar keuze (kippen- of kruidenbouillon); snufje cayennepeper; 4 eetl. slagroom; 4 volle eetl. crème fraîche; 1 potje met zwarte viseitjes (ca. 50-75 gram); 2 eetl. fijngeknipte bieslook.

    • Anne Scheepmaker