Donner: tbs'ers sneller opnemen

Minister Donner (Justitie, CDA) wil veroordeelde tbs'ers ook in afwachting van hun hoger beroep vastzetten. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Veroordeelden die een lichtere vorm van tbs opgelegd krijgen, zonder dwangverpleging en alleen in dagbehandeling, kunnen pas aan hun behandeling beginnen als hun zaak ook in hoger beroep is afgehandeld. Tot die tijd kan een veroordeelde vrij rondlopen. De minister wil het OM de mogelijkheid geven veroordeelden in afwachting van een vonnis in hoger beroep te laten opnemen.

Het openbaar ministerie kan zich daarbij beroepen op de wet op Bijzondere opneming psyciatrische ziekenhuizen (BOPZ). Volgens deze wet kunnen mensen met psychiatrische problemen die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving gedwongen worden opgenomen in een psychiatrische instelling. Beroepsmogelijkheden tegen een vonnis vormen dan geen probleem.

Donner komt met zijn maatregelen naar aanleiding van een moord in Doetinchem. In 2004 doodde een 24-jarige man een voorbijganger die zijn hond uitliet. De dader was een week eerder nog veroordeeld tot tbs, maar nog niet opgenomen in een kliniek in afwachting van zijn hoger beroep.