Bush tekent wet voor comapatiënte

De Amerikaanse president Bush heeft vanochtend een wet ondertekend die bedoeld is om comapatiënte Terri Schiavo in leven te houden.

De 41-jarige vrouw ligt al vijftien jaar in coma na een hartstilstand. Haar man wil haar laten sterven, haar ouders menen dat hun dochter in leven moet worden gehouden omdat ze volgens hen niet in een ,,voortdurende vegetatieve toestand'' verkeert.

Aan het juridisch getouwtrek leek vrijdag een einde gekomen nadat een rechter in Florida toestemming gaf de voedseltoediening te staken. De Amerikaanse politiek neemt de zaak echter hoog op. Het Congres kwam dit weekeinde bijeen, en nam een noodwet aan die alsnog kan leiden tot hervatting van de voeding. President Bush onderbrak voor het eerst in zijn functie zijn vakantie voor de ondertekening ervan.

De wet bepaalt dat een federale rechtbank – in plaats van rechtbanken in Florida – de zaak nogmaals moet bekijken. Het Congres heeft niet de macht te eisen dat de voedingssonde opnieuw wordt ingebracht, maar naar verwachting zal de federale rechter, hangende een uitspraak, bepalen dat voeding moet worden toegediend. Zonder sondevoeding zal de vrouw volgens artsen binnen een tot twee weken sterven.

Het debat in het Congres volgde op een emotioneel pleidooi van Terri's ouders. Bob en Mary Schindler menen dat hun dochter met intensieve fysiotherapie nog een waardevol leven kan leiden. Zij worden hierin gesteund door de `pro life'-beweging, die de afgelopen jaren actief campagne voerde om Terri in leven te houden.

Een meerderheid van het Congres deelt die mening. ,,De verplichting van een natie aan de heiligheid van het leven wordt gereflecteerd in haar wetten en de manier waarop die wetten de meest kwetsbare burgers eren en verdedigen'', aldus afgevaardigde James Sensenbrenner.

De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Tom Delay, zei: ,,We moeten elke mogelijke weg onderzoeken voordat we een mensenleven nemen. Dat is wel het minste dat we kunnen doen.''

Terry's echtgenoot Michael beschuldigde de Congresleden er gisteren van zijn vrouw als een ,,politieke pion'' te gebruiken. Hij wees er tegenover de nieuwszender CNN op dat de regering zich bemoeit met een privé-kwestie, een mening die slechts door enkele Democraten wordt gedeeld.

Terri Schiavo liep in 1990 een ernstige hersenbeschadiging op na een hartstilstand. Volgens echtgenoot Michael heeft zijn vrouw hem verteld niet kunstmatig in leven te willen worden gehouden. Volgens haar ouders wil hij echter opnieuw trouwen.

Michael Schiavo heeft tweemaal eerder van de rechter gelijk gekregen. In 2001 klaagden Terry's ouders hem echter met succes aan en werd de voedingssonde opnieuw ingebracht. In 2003 kwam de gouverneur van Florida, Jeb Bush, tussenbeide.

woedend: pagina 5