Bomaanslag doet Qatar opschrikken

De Qatarese autoriteiten zeggen dat een Egyptenaar de zelfmoordaanslag heeft uitgevoerd op een schouwburg in de hoofdstad Doha, waarbij zaterdagavond een Britse regisseur om het leven kwam.

De aanslag, die het anders zo rustige golfstaatje heeft opgeschrikt, wordt in verband gebracht met de oorlog in Irak, die gisteren precies twee jaar geleden begon. Tijdens de oorlog vestigden de Amerikaanse strijdkrachten hun operationele commonadocentrum in Qatar.

Volgens de autoriteiten werkte de dader al sinds 1990 voor het staatsconcern Qatar Petroleum (QP). ,,Niemand verwachtte dit van hem. Hij was een aardige man die net een maand geleden vader was geworden van een baby'', zei een collega.

De zelfmoordenaar bracht een bom in zijn auto tot onploffing op het moment dat in het theater Shakespeare's Twelfth Night werd uitgevoerd, onder regie van de Britse leraar Jonathan Adams. Adams werd gedood en twaalf andere aanwezigen raakten licht gewond. Het betreffende theater wordt veel bezocht door Westerlingen in Doha.

Een tot dusver onbekende groepering, die zich de `Organisatie van de soldaten van de Levant' noemt, schrijft op een islamitische internetpagina verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Maar er zijn geen bewijzen voor de juistheid van die claim. Velen wijzen de beschuldigende vinger in de richting van aan Al-Qaeda gelieerde groeperingen.