Blind vreesde het al: een afgang van Ajax

Angst om te verliezen had hij vooraf niet. Danny Blind vreesde bij zijn debuut als hoofdtrainer van Ajax wel een afgang. Dat doemscenario, zoals hij het zelf noemde, kwam gisteren tegen PSV op pijnlijke wijze uit. De kampioenskandidaat uit Eindhoven verpletterde Ajax in Amsterdam met 4-0.

Blind besefte dat argumenten als ,,ik werk aan de lange termijn'' na zo'n pak slaag een zwak excuus waren. Hij weet sinds gisteren waaraan hij – in dit stadium tegen wil en dank – is begonnen. En hij zal tot het einde van het seizoen de gifbeker leeg moeten drinken. Ajax moet, nu de voorronde van de Champions League uit het zicht verdwijnt, minimaal het UEFA-Cuptoernooi halen.

Ajax kwam tegen PSV op alle fronten tekort. De formatie uit Amsterdam was aanvallend onmachtig, verloor kansloos de slag op het middenveld, oogde defensief slap en organisatorisch chaotisch. PSV kon comfortabel achterover leunen en toeslaan op de momenten dat het even gas gaf. Vier kansen, vier doelpunten. Dodelijk effectief, meer was ook niet nodig. Ajax stond erbij en keek ernaar.

Blind kreeg de harde realiteit onder ogen. Ajax zal zich deze zomer in alle linies moeten versterken. Centraal achterin zou Heitinga, mits hij zich verder ontwikkelt, de inschuivende verdediger kunnen worden die Blind waarschijnlijk voor ogen heeft. Dat kan alleen als aan de jonge international een genadeloze mandekker als Alex van PSV wordt gekoppeld. Op het middenveld ontbeert Ajax routine. Daar wonnen Van Bommel, Vogel en Cocu moeiteloos de duels met Sneijder, Maduro en Van der Vaart. Hoewel Blind de onervaren Maduro terecht uitriep tot de ,,beste Ajacied''.

In de punt van de aanval heeft Ajax nog steeds de opvolger van Ibrahimovic niet gevonden. Babel kon op geen enkele wijze duidelijk maken waarom bondscoach Van Basten hem heeft uitgenodigd voor het Nederlands elftal. Al werd Babel ook met het oog op de positie van linksbuiten aan de selectie van Oranje toegevoegd. Blind moet zich zelfs afvragen of de 18-jarige Amsterdammer volgend seizoen al aan het grote werk toe is.

In zijn strijdwijze had Blind de verleiding niet kunnen weerstaan Ajax zo aanvallend mogelijk te laten voetballen. Er restte hem ook niet veel keus. Zijn ploeg moest winnen om te voorkomen dat het verschil met nummer twee AZ zeven punten zou worden. Van der Vaart, eerder door interim-coach Krol op een zijspoor gezet, speelde kort achter centrumspits Babel, die op zijn beurt aankoop Charisteas op de bank hield.

Het kwam het defensief oppermachtige PSV allemaal prima uit. Blind: ,,Ik wist van tevoren dat we alleen konden winnen door een goede individuele prestatie. Als het op ons collectief moest aankomen, zouden we het niet redden. PSV is immers een veel beter team. Ik vreesde vooraf ook dat het verschil tussen PSV en Ajax misschien wel groter zou zijn dan de acht punten op de ranglijst deden vermoeden. En dat kun je niet in drie, vier dagen tijd veranderen.''

De 43-jarige trainer oogde teleurgesteld, maar leek niet uit het veld geslagen. Blind: ,,Ik maak me nog geen heel grote zorgen over de toekomst. Veel dingen die ik heb gezien waren voor mij niet nieuw. Het middenveld van PSV (Van Bommel, Vogel en Cocu, red.) is feilloos op elkaar afgestemd. Wij moesten daar de twintigjarige Sneijder, de even oude Maduro en de 22-jarige Van der Vaart tegenover stellen. Ik denk nog steeds dat ik vanaf volgend seizoen het tij kan keren. Maar er is wel heel veel werk aan de winkel.''

Het moet voor Blind frustrerend zijn dat hij door interlandverplichtingen van de internationals van Ajax pas volgende week donderdag weer verder kan werken aan de wederopbouw. ,,Ik geloof dat er in ruim anderhalve week vier spelers achterblijven. Daarmee kan ik prima werken aan de punten die verbeterd moeten worden'', zei Blind cynisch. Het geeft eens te meer het ongelukkige moment aan waarop hij van de directie aan deze klus moest beginnen.

Van PSV-trainer Guus Hiddink kreeg hij enkele bemoedigende opmerkingen te horen. Als aanvoerder van Oranje had de huidige hoofdcoach van Ajax op het turbulente Europees kampioenschap van 1996 – toen Davids na beledigen van Hiddink naar huis werd gestuurd – een uitstekende relatie met de toenmalige bondscoach. Hiddink: ,,Als speler heeft Blind mondiale ervaring opgedaan. Daarom hoef je niet aan zijn capaciteiten te twijfelen. Hij moet nu de rust zien te bewaren en werken aan de ervaring in zijn team.''

Niemand ging er verder op in, maar op een gegeven moment zei Hiddink als grapje: ,,Misschien kunnen we Cocu ruilen voor Van der Vaart.'' De trainer van PSV maakt zich zorgen over volgend seizoen als Van Bommel vermoedelijk bij een andere club speelt. Hiddink beschouwt Van der Vaart als een potentiële opvolger van zijn vertrekkende aanvoerder.

Van Bommel drukte met drie treffers een stempel op het duel, onder de ogen van bondscoach Van Basten die hem in de laatste interland tegen Engeland als wisselspeler inzette. Na de treffer van Cocu mikte Van Bommel in de blessuretijd van de eerste helft uit een pass van Vennegoor of Hesselink raak. Na rust benutte hij een strafschop én maakte hij de 4-0.

Het tweede doelpunt van PSV kwam tot stand in een extra minuut die niet meer gespeeld had mogen worden. En bij de strafschop maakte arbiter Braamhaar een inschattingsfout, want Maxwell strekte wel zijn been naar Farfán maar raakte hem niet. Niets bleef Blind bij zijn vuurdoop bespaard.

Ajax

0

PSV

4

Ruststand 0-2. 24. Cocu 0-1, 45. Van Bommel 0-2, 54. Van Bommel 0-3 (strafschop), 59. Van Bommel 0-4. Schr: Braamhaar. Tsch: 50.765. Gele kaarten: Vogel (PSV), Sneijder en Maxwell (Ajax).

    • Erik Oudshoorn