Blauwhelmen gedood in Haïti

In Haïti zijn gisteren twee VN-militairen gedood bij confrontaties tussen leden van de vredesmacht en ex-militairen. Vier anderen raakten gewond. Het is voor het eerst dat VN-soldaten zijn gedood sinds de missie vorig jaar juni in Haïti begon.

In het zuiden van het land kwam een Sri-Lankese blauwhelm om bij een operatie tegen oud-soldaten die leden van de vredesmacht uitvoerden samen met de Haïtiaanse politie. De ex-soldaten gebruikten een politiebureau als hoofdkwartier. Aan de zijde van de ex-militairen vielen twee doden en raakten elf mensen gewond. Volgens VN-functionarissen hebben de VN de controle over het politiekantoor overgenomen.

In het centrum van het land liet een Nepalese blauwhelm het leven na een soortgelijke actie. Een patrouille van de VN werd aangevallen, vermoedelijk door ex-militairen.

Honderden oud-soldaten controleren delen van Haïti. Ze hebben vorig jaar geholpen bij de val van ex-president Jean Bertrand Aristide. De huidige interim-regering weigert in te gaan op hun eis om het leger weer in het leven te roepen dat Aristide in 1995 heeft ontbonden. De ex-militairen hebben zich daarom tegen de interim-regering gekeerd. Ze weigeren te ontwapenen.

Een VN-vredesmacht van 7.400 soldaten probeert sinds juni vorig jaar de orde in Haïti te handhaven. Volgens de politie zullen de blauwhelmen samen met Haïtiaanse agenten de komende dagen meer acties ondernemen tegen oud-militairen.