Banco Bilbao in race voor bank Italië

De druk op Italië zijn bankmarkt te openen neemt verder toe nu Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, de tweede bank van Spanje, in het voetspoor van ABN Amro overnameplannen heeft in Italië.

BBVA is van plan voor 7,58 miljard euro Banca Nazionale del Lavoro (BNL) in haar geheel over te nemen. BNL is de zesde bank van Italië, waarin BBVA nu 15 procent bezit. Afgelopen vrijdag, op de dag dat BVVA zijn plan rond had, bevestigde ABN Amro dat het een overname overweegt van de Italiaanse bank Antonveneta. Dat is de zevende bank van Italië, waarin de Nederlandse bank nu een belang heeft van 12,7 procent. Volgens analisten zou een bod van ABN Amro zeker 7 miljard euro moeten bedragen.

De buitenlandse overnameplannen zijn een test voor de voor het leven benoemde gouverneur Antonio Fazio van de Italiaanse centrale bank, die met zijn vetorecht inzake fusies een ijzeren greep heeft op de gesloten Italiaanse bankwereld. Minister Zalm van Financiën sloot zich gisteren aan bij de stemmen uit Europa die zeggen dat Italië zijn bankmarkt voor buitenlandse banken moet openen.

ABN Amro zou bij zijn overname overigens niet alleen stuiten op de Italiaanse centrale bank, maar ook op Banca Popolare di Lodi (BPL), dat zelf op een fusie met Antonveneta aanstuurt. Volgens berichten in de Italiaanse media heeft BPL via een omweg een belang van ruim 30 procent opgebouwd in de branchegenoot.

Een woordvoerder van ABN Amro wilde vanmorgen niet zeggen of het overnameplan van BBVA de druk op de Italiaanse centrale bank verhoogt en wellicht in het voordeel is van ABN Amro.

Volgens analisten is de Italiaanse bankenwereld rijp voor de consolidatie. Als de overname door BBVA slaagt (het wil een aandelenruil ter waarde 6,47 miljard euro op de resterende 85 procent die het nog niet in handen heeft), zou dat de op twee na grootste grensoverschrijdende bankovername in Europa zijn na de overname voor 11,1 miljard euro van Credit Commercial de France door het Britse HSBC in 2000 en de overname van 15,8 miljard euro van het Britse Abbey National door Banco Santander Central Hispano vorig jaar.