Alle macht aan de tuchtcommissie

Het was toch een beetje vreemd om te zien hoe de aanhang van FC Twente Daniël Majstorovic gisteren als een held toejuichte in het duel met ADO Den Haag. De Zweedse verdediger kreeg vorige week na verschillende procedures te horen dat hij niet vervolgd zal worden voor de al dan niet opzettelijke elleboogstoten die hij op 20 februari uitdeelde aan Groningen-spits Martin Drent.

Daarmee was een eerder door de aanklager geëiste en door de tuchtcommissie uitgesproken schorsing plotseling van de baan. Hoewel miljoenen televisiekijkers duidelijk konden waarnemen hoe Majstorovic zijn ellebogen tegen het hoofd van Drent plantte en hem daarmee zichtbaar verwondde, moest de commissie van beroep volgens de regels van de FIFA afgaan op het oordeel van arbiter Ruud Bossen. De scheidsrechter die eerder vlak na de wedstrijd verklaarde dat hij het allemaal niet zo goed had gezien, stelde later in een verklaring weloverwogen niet te hebben ingegrepen.

En als een scheidsrechter eenmaal expliciet heeft geconstateerd dat de elleboogstoten niet opzettelijk waren, dan mag een tuchtcommissie geen veroordeling meer uitspreken. Op die manier kan van een gele kaart ook nooit een rode kaart gemaakt worden. Andersom kan op basis van televisiebeelden wel weer een rode kaart worden `kwijtgescholden' als een arbiter die onterecht verstrekt heeft.

Bossen bleef bij zijn constatering dat van een overtreding geen sprake was. Ook de supporters van FC Twente wisten dat het oordeel van de scheidsrechter zwaarder zou wegen dan het onderzoek van de onafhankelijke aanklager. Het gevaar dat de scheidsrechter onder druk komt te staan lag op deze manier op de loer. Uit angst voor een groepje fans van FC Twente werd twee weken geleden zelfs besloten de zitting van de tuchtcommissie in `de zaak Majstorovic' op een geheime locatie te houden.

Terwijl de televisiebeelden voor zich spreken, ontstaat zo de gekke situatie dat Bossen onder vuur komt te liggen: hoe kan van een scheidsrechter in zo'n klimaat nog verwacht worden dat hij na de wedstrijd tot een afgewogen oordeel kan komen? Aan zoveel druk mag je een arbiter nooit blootstellen. Leg de verantwoordelijkheid helemaal bij een tuchtcommissie die niet elk weekeinde in een vol stadion hoeft te opereren.

    • Koen Greven