Zimbabweanen: in eigen land stemmen

Het Hooggerechtshof in Zimbabwe heeft geen toestemming gegeven aan Zimbabweanen in het buitenland om bij de parlementsverkiezingen van 31 maart hun stem uit te brengen. Daarmee hebben 3,5 miljoen Zimbabweanen, meer dan 20 procent van alle kiezers, geen toegang tot de stembus. De rechter heeft de groep die zaak had aangespannen niet ontvankelijk verklaard.

Eerder noemde de Zimbabweaanse minister van Justitie, Patrick Chinamasa, de zaak ,,lichtzinnig'' en ,,ergerlijk''. Hij zei dat de Zimbabweaanse grondwet niet toestaat dat mensen bij hun eigen kiesdistrict hun stem uitbrengen, maar dat iedereen welkom was om in eigen land zijn stem uit te brengen. Volgens de minister zijn Zimbabweaanse autoriteiten niet welkom in landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar veel Zimbabwenanen wonen. Maar volgens de groep die het proces aanspande geldt dat alleen voor hoge functionarissen van de regerende ZANU-PF partij van president Robert Mugabe.

In de afgelopen jaren hebben, onder druk van de slechte economische omstandigheden en het toenemende politieke geweld tegen leden van de oppositie, veel Zimbabweanen het land verlaten. Mugabe zou vrezen dat de oppositie veel stemmen zou winnen als landgenoten in het buitenland hun stem zouden mogen uitbrengen.