Zeep voor de geest

In het artikel Zeep voor de geest (W&O 12 maart) zegt Jan Hogendijk dat Iran wel kennis importeert, maar geen buitenlandse wetenschappers. Ik ben misschien niet door Iran geïmporteerd, maar in 1990 was ik een week de gast van de `21-st Annual Iranian Mathematics Conference' in Isfahan, samen met twaalf collega-wiskundigen, voor het merendeel uit West-Europa; de organisatie betaalde voor de gasten zowel de vliegreis als het verblijf. Opvallend was het grote aantal vrouwelijke Iraanse wiskundigen, allemaal in chador en samen achter in de zaal, maar toch. De 35-ste conferentie was dit jaar in Ahvas.

Een naam die ik miste in het artikel was die van de Pers Al-Khwarizmi. Hij leeft voort in ons woord algorithme, een feit dat in iedere toespraak werd vermeld tijdens een congres in Tashkent, waar hij begin negende eeuw werkte.

    • Dr. F.W. STEUTEL