Wat weet een ethicus over medische behandelingen?

Als ervaringsdeskundige wil ik reageren op het opiniestuk van de ethicus Philip Romer `Hoeveel is een leven waard' (NRC Handelsblad, 15 maart). Ik heb nu acht jaar uitgezaaide darmkanker. Door een genuanceerd beleid van opereren en chemotherapie heb ik acht prachtige gezonde jaren meegemaakt, die ik voor geen geld had willen missen. In die periode is mijn dochter cum laude afgestudeerd in de chemie, cum laude gepromoveerd in de natuurkunde, en heeft ze meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen.

Een zoon en dochter zijn in die periode afgestudeerd en hebben nu goede banen. Mijn eerste kleinkind is geboren. Met mijn zoon heb ik meerdere avontuurlijke zeiltochten naar de Kanaaleilanden en naar Spanje gemaakt. Verder zeil ik nog steeds solo op het IJsselmeer en heb prachtige duiken gemaakt op vele locaties en nog meerdere halve marathons gelopen. En last but not least ondanks de voortdurende dreiging mij werd zes maanden beloofd als ik niks deed genieten mijn vrouw en ik intens van elke dag die er is.

De ethicus Romer heeft het over veertig kuren à 25.000 euro die het leven met enkele maanden verlengen. Deze getallen verbazen mij. In deze krant (12/01/05) ben ik andere getallen tegengekomen. Bovendien bewijzen ze dat de ethicus onvoldoende geëquipeerd is om dit stuk te schrijven. Als bevacizumab (het duurste tot dusver toegelaten antikankermedicijn) 40 keer om de 14 dagen wordt toegediend, had de patiënt volgens hem allang overleden moeten zijn.

In de geneeskunde heeft niet elk handelen succes (Rinus Michels), dit geldt heel sterk bij chemotherapiën waar vaak slechts 5 tot 50 procent van de kuren aanslaat. Hadden we daarom Rinus Michels niet moeten opereren of kankerpatiënten geen chemokuren moeten gunnen? Mijn buurman leeft na een openhartoperatie nu al meer dan twintig jaar en ik dankzij onder andere chemokuren al meer dan acht jaar. Moeten we alle neonatale zorg en nierdialyses die nog duurder zijn ook maar opheffen? Met hoeveel maanden verlengen deze behandelingen het leven van de patiënten?

    • J. van Brederode