Wat draagt Michael vandaag?

Ellen de Bruin over de kledingkeuze van 's werelds beroemdste verdachte, de King of Pop

Wat moet je in vredesnaam aantrekken als je dag in dag uit voor de rechtbank wordt geleid omdat je beschuldigd wordt van seksueel misbruik van minderjarigen? Geen onzinnige vraag. Kleding is belangrijk, in zulke gevallen, zeggen Amerikaanse advocaten. Zo gaf William B. Moffitt, voormalig voorzitter van de Amerikaanse bond van strafrechtadvocaten, een lid van de popband de Red Hot Chili Peppers vijftien jaar geleden de opdracht om nette jasjes aan te trekken, toen hij hem verdedigde tegen een aanklacht van aanranding. De muzikant kreeg slechts een boete, memoreerde Moffit onlangs in de New York Times.

De advocaat zou Michael Jackson nu iets vergelijkbaars adviseren, zegt hij. Jackson wordt dezer weken verhoord omdat hij verdacht wordt kinderen seksueel te hebben misbruikt. Ook zou hij hen alcohol hebben laten drinken, onder meer wijn uit een frisdrankblikje – Jesus Juice zou hij dat hebben genoemd. Hij ontkent alles. ,,Zeker bij dit type rechtszaak'', zei Moffitt tegen de Amerikaanse krant, ,,wil je niet dat de jury denkt: die jongen is gek, en hij is zó gek dat hij het misschien wel gedaan heeft.'' Als Jackson in een Armanipak zou verschijnen, aldus Moffitt, zou hij eruitzien als een echt mens, als iemand die zich naar zijn ware leeftijd zou gedragen, in plaats van als een popster. Maar volgens anderen zou dat echt teveel van het goede zijn. De New York Times citeerde ook de civielrechtelijk advocaat Bradley A. Pistotnik, tevens auteur van een boek over strategieën voor vrouwen om hun echtscheiding tot een gunstige afloop te brengen (Divorce War!). En volgens Pistotnik is het juist heel belangrijk dat de jury niet het gevoel heeft dat de verdachte krampachtig probeert iemand te zijn die hij niet is.

Ann Powers, curator van het Experience Music Project-museum in Seattle, waar de beroemde witte handschoen ligt die Michael Jackson droeg bij het 25-jarig jubileum van Motown, is het met hem eens. Zij vindt de strakke, militair aandoende jasjes-met-mouwband die Jackson naar de rechtbank draagt al conservatief genoeg, en een teken van onderwerping: de King of Pop, zoals Jackson genoemd wordt, draagt tenslotte geen glitters of gleufhoeden meer. Maar er zit wel degelijk nog een beetje rebellie in. Volgens Powers stond het spierwitte jasje dat Jackson op de eerste dag van zijn verhoren droeg voor zijn onschuld, en symboliseerde een knalrood exemplaar zijn slachtofferschap. Immers: ,,Rood, de kleur van bloed.''

Als de wereld zo in elkaar zit, wordt het ineens gemakkelijk om de diepere betekenis van zijn kleding te zien op de dag dat de popster, met rugpijn, te laat, in pyjamabroek en pantoffels de rechtbank betrad: Michael Jackson is heel erg zielig.

    • Ellen de Bruin