Vrijspraak voor Thanou en Kenteris

De Griekse atleten Kostas Kenteris (31) en Katerina Thanou (30) zijn door de tuchtcommissie van de Griekse atletiekbond (Segas) vrijgesproken van de aanklacht drie dopingtesten bewust te hebben gemeden.

De conlusies van de tuchtcommissie na een onderzoek van twee maanden was dat Kenteris en Thanou niet waren ingelicht over de out-of-competition-controles, die in de aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar in Athene uitgevoerd hadden moeten worden tijdens twee trainingskampen en daags voor de opening van de Spelen in het olympisch dorp.

Het missen van die laatste test leidde tot veel rumoer, vooral omdat Kenteris en Thanou hun absentie toeschreven aan een vermeend motorongeluk, als gevolg waarvan beiden in het ziekenhuis belandden. Nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uitleg had geëist en met een onderzoek had gedreigd, besloten Kenteris en Thanou hun accreditatie voor de Spelen in te leveren.

Volgens Kostas Panagopoulos, voorzitter van de tuchtcommissie, kon onmogelijk worden bewezen dat de twee sprinters van de dopingconroles op de hoogte waren gesteld. ,,Al onze informatie leidde tot één conclusie: de informatiestroom over dopingtesten voor Kenteris en Thanou stagneerde bij hun coach Christos Tzekos.'' De tuchtcommissie legde alle verantwoordelijkheid bij de (ex-)trainer, die vier jaar werd geschorst.

Tegenover persbureau Reuters erkende Tzekos zijn nalatigheid. ,,Iemand moet de prijs betalen. Maar ik kan leven met de bewering dat niet de atleten maar ik van de dopingtesten op de hoogte was gesteld.''

Volgens Lambros Papakosta, de voorlichter van Segas, heeft Kenteris met grote opluchting kennis genomen van de uitspraak, maar wil hij pas de pers te woord staan als de internationale federatie IAAF de uitspraak van de Griekse bond heeft overgenomen. Via de telefoon liet Papakosta weten, dat Kenteris en Thanou gisteren niet persoonlijk zijn ingelicht, maar het nieuws via de televisie hadden vernomen.

De IAAF, die Kenteris en Thanou vorig jaar december voorlopig schorste, kan alleen in beroep bij het sporttribunaal CAS in Lausanne. Of dat gaat gebeuren, hield woordvoerder Nick Davies in het midden. Hij vertelde wel dat de IAAF verrast is door het besluit in Griekenland. Davies tegenover Reuters: ,,We wachten tot de documenten in het Engels zijn vertaald en nemen pas na bestudering van de stukken een besluit over een beroepsprocedure.''

De vrijspraak van Kenteris en Thanou impliceert dat hun tijdelijke schorsing is opgeheven tot het moment waarop IAAF de zaak eventueel naar het CAS verwijst. Zo lang dit niet het geval is, mogen Kenteris en Thanou aan wedstrijden deelnemen.