Vier zelfmoorden met behulp van website

Ten minste vier mensen hebben zelfmoord gepleegd met een medicijn dat zij bestelden en kochten via de website dokteronline.com. Dat zeggen twee `suïcideconsulenten' van De Einder die met deze personen over hun zelfdoding spraken. De Einder is een landelijke stichting die mensen met een doodswens bijstaat.

Daarnaast kregen nog meer dan tien anderen met zelfmoordplannen van de twee betrokken suïcideconsulenten de site als mogelijkheid genoemd om aan een overdosis medicijnen te komen. Of ook deze mensen in hun opzet geslaagd zijn, is bij de consulenten niet bekend.

Dokteronline.com raakte deze week in opspraak toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg meldde dat de arts die aan de site verbonden is, de pijnstiller Depronal aan een 44-jarige vrouw uit Gelderland had voorgeschreven. Zij gebruikte dit medicijn om zelfmoord te plegen. De inspectie heeft de betrokken basisarts voor het Medisch Tuchtcollege gedaagd wegens ,,onverantwoorde zorg''. Het openbaar ministerie onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten.

De arts zei gisteravond ,,zeer verbaasd te zijn'' over de nieuwe gevallen. ,,Moet ik dat weten?'' Overigens is niet bekend in hoeverre deze arts ook de recepten voor de nieuwe gevallen uitschreef. Voor een inhoudelijke reactie verwees hij naar zijn advocaat. Die was niet bereikbaar, evenmin als de oprichter van dokteronline.com. Ook de inspectie kon nog niet inhoudelijk reageren.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de Gelderse vrouw zich liet begeleiden door een suïcideconsulent van De Einder. In de brochure van de stichting, Begeleiding van mensen met een doodswens, staat Depronal genoemd als een van de manieren om zelfmoord te plegen. Het middel valt onder de Opiumwet.

Directeur R. Jonquière van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) kent dokteronline niet. Hij noemt het ,,verbazingwekkend dat daar gewoon Depronal wordt voorgeschreven. Het wordt regelmatig gebruikt bij zelfdoding en is daarom niet zomaar te krijgen.'' De NVVE, die zelf ook mensen met een doodswens begeleidt, heeft de site ,,niet in de trukendoos zitten''.

G. Schellekens, voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven, zegt dat zijn organisatie nooit internetsites aanraadt, omdat ze de kwaliteit ervan niet kan garanderen. Volgens Schellekens is het onwenselijk dat mensen zonder doktersadvies zelf medicijnen slikken ,,omdat je nooit precies weet of en hoe ze werken''. ,,Maar als we zeker weten dat iemand een besluit heeft genomen, dan willen we ze wel vertellen waar ze bepaalde informatie kunnen vinden'', zegt Schellekens.

Zowel Schellekens als Jonquière vindt het ,,schandalig'' dat de Nederlandse maatschappij het voor mensen met een doodswens zo moeilijk maakt om zichzelf te doden. Vooral voor psychiatrische patiënten zonder lichamelijke klachten is het bijna onmogelijk aan medicijnen te komen om zelfmoord te plegen.

HUMAAN STERVEN: pagina 3

    • Derk Stokmans
    • Wubby Luyendijk