Us Foppe: leefstijl academie

De naam van oud-voetballer Abe Lenstra is verbonden aan het Heerenveen-stadion. De naam van diens bijna even beroemde Friese provinciegenoot Foppe de Haan is sinds gisteren aan een academie verbonden.

De huidige bondscoach van Jong Oranje opende in Beekbergen de `Foppe de Haan Leefstijl Academie'. Dit is een onderdeel van Parc Spelderholt waar mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking worden voorbereid op een actieve deelname aan de maatschappij.

Kort voordat de oud-trainer van Heerenveen de academie opende – de accommodatie bestaat uit een zwembad, bewegingsruimtes, gymlokaal en tennisbaan – wees hij in een toespraak op het belang van bewegen.

De Haan: ,,We worden tegenwoordig geboren om achter de computer te zitten of in de auto. Ik kwam in Franeker dichtbij het stadion van het kaatsen een keer Hans Wiegel tegen. Wij liepen, hij reed. Ik zeg: `Je gaat je auto toch niet tot op de middenstip rijden?'' We moeten voor onze gezondheid meer bewegen, we hebben geen keus. Dat kan heel goed in een sportclub, waar je ook leert rekening met elkaar te houden.''

De Haan, net terug uit Zuid-Afrika, wees op de bevoorrechte positie van de Nederlander. ,,Het verschil tussen arm en rijk is in Afrika groot. Ik heb gezien dat aan de ene kant van de weg duizend kinderen zich moesten redden met één voetbal. En aan de andere kant was een luxe golfbaan waar golfers met een caddie liepen'', aldus De Haan.

Hij is er trots op dat de academie naar hem is genoemd, omdat hij verbindingen legt in de samenleving. Maar Foppe de Haan reageerde ook met Friese nuchterheid. ,,Normaal staat je naam alleen op een grafsteen. Zo voel ik dit ook. Maar hier wordt er goed met mijn naam omgegaan.''