Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Speciaal gezant van de VN Jan Pronk over het besluit om alle VN-medewerkers uit een deel van de regio Darfur in Soedan terug te trekken. Verder verdedigt oud-eurocommissaris Frits Bolkestein zijn plan om het voor ondernemers mogelijk te maken overal in de Europese Unie hun diensten aan te bieden. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Reportage over de plannen van de Europese ministers van Justitie om internetproviders te verplichten de gegevens 3 jaar te bewaren ten behoeve van opsporingsinstanties. Verder de 6-jarige Hessel Tros die een zeldzame ziekte aan de hersenen heeft. Ned.1, 20.23-20.55u.

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: Eeuwig Leven. Aandacht voor de strijd van de mens tegen zijn aftakeling. Ouderdom wordt door de meeste mensen geassocieerd met aftakeling, dementie, botontkalking, spierverlies en kanker. Wereldwijd worden er klinieken opgericht met medici die verklaren dat ouderdom een ziekte is die bestreden kan worden. ,,Don't get sick, don't get old, don't die'', is het motto van de antiverouderings beweging in de VS. Hier in Nederland is men wat kritischer. Ned.3, 21.05-22.00u.

Ultimate Survivor: The Mystery Of Us. Over de recente ontdekking op het Indonesische eiland Flores van de dwergmens homo floresiensis met computeranimaties, reconstructies en expert-analyses. Met o.a. de Leidse paleontoloog Gert D. van den Bergh. National Geographic, 21.00-23.00u.

KUNST

Close-up: De mythe van de Franse Schoonheid. Zelden zoveel Franse actrices in één documentaire: Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Jeanne Moreau, Juliette Binoche en anderen praten over het kenmerkende van Franse schoonheid en hoe zij er uitdrukking aan hebben gegeven in hun films. Ned.1, 18.30-19.30u.

R.A.M.: Kunstenaars en `het lichaam'. Aandacht voor de Vlaamse kunstenaar Berlinde De Bruyckere die op dit moment in De Pont in Tilburg exposeert. Tevens de voorstelling van choreografe Krisztina de Châtel en kunstenares Marina Abramović naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling van Egon Schiele in het Van Gogh Museum. En een gesprek met de van oorsprong Turks-Cypriotische modeontwerper Hussein Chalayan. Ned.3, 19.20-20.30u.

Hoge bomen. Portret van de `tovenaar op het podium' Wim Kan. Getraumatiseerd door Japanse krijgsgevangenschap kon Kan maar moeilijk van zijn succes genieten. Gesprekken met zijn oude manager `meneer Van Liempd' en kleinkunstenares Jenny Arean, destijds lid van het ABC-cabaret. Ook een reconstructie van Kan's protest tegen het bezoek van de Japanse keizer Hirohito aan Nederland in 1971. Ned.1, 23.00-23.45u.

FILM

An Angel for May (Charley Cokeliss, 2002, GB). Ingetogen jeugdfilm waarin jochie terug in de tijd reist naar het Engeland van de WO II. Ketnet, 11.00-12.35u.

.Krajinka / Landscape / Landje (Martin Sulik, 2000, Slowakije/Tsjechië). Slowaakse Heimat van de regisseur van Zahrada/The Garden en Orbis pictus. Acht puntige anekdotes uit verschillende periodes van de twintigste eeuw vertellen elk grosso modo hetzelfde verhaal, over de inventiviteit van een boerenvolk in het aangezicht van passerende heersers van buiten. Ned.3, 14.00-15.40u.

Casino Royale (John Huston, Ken Hughes, Val Guest, Robert Parrish, Joe McGrath & Richard Talmadge, 1967, GB). Als buitengewoon onvermakelijk beschouwde satire op het James Bond-genre. All-star cast met o.a. David Niven, Peter Sellers, Ursula Andress, Woody Allen. RTL5, 16.05-18.30u.

Driven (Renny Harlin, 2001, VS). Door hoofdrolspeler Sylvester Stallone geschreven actiefilm over de wondere wereld van het autoracen vliegt uit de baan door een overvolle plot en talloze preken over succes, vriendschap en de zin van het leven. Veronica, 20.30-22.45u.

The Last Seduction (John Dahl, 1994, VS). Lekkere misdaadfilm is een moderne film noir die geen cliché onbeproefd laat. Met Linda Fiorentino als femme fatale: elegant, dominant, sexy en door en door slecht. BBC1, 0.45-2.35u.

RADIO

Vroege vogels. Aandacht voor de lederrugschildpad, een van de grootste schildpadsoorten ter wereld maar ook één van de meest bedreigde. Marien bioloog Ron Kastelein vertelt over het plan het dier te beschermen. Verder de feiten en fabels over energiebesparing. Radio 1, 8.10-10.00u.

OVT. Het eerste uur over historicus Loe de Jong met o.a. journalist Gerard Mulder, historicus Bas Kromhout en de Belgische historicus Pieter Lagrou. In het tweede uur o.a. Teun Hoefnagel die promoveert op het proefschrift Tussen traditie en emancipatie en het slot van een tweeluik over Radio Luxemburg. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. Schrijver en zanger Luc de Vos van de Belgische popband Gorki vertelt over zijn derde boek De Volksmacht, waarin hij ingaat op de veranderingen in Vlaanderen tijdens zijn jeugd en het veel vreugde schenkende bestaan als popzanger. Verder saxofonist Benjamin Herman, bandleider van o.a. New Cool Collective over zijn nieuwe cd en Corrie van Binsbergen over de muziek die zij componeerde bij teksten van Kees van Kooten, Manon Uphoff en Remco Campert. Radio 1, 19.04-20.00u.

In Memoriam Top 50. Nummers die het meest worden gedraaid bij begrafenissen en crematies. Wordt het Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp, de rockklassieker Stairway to Heaven van Led Zeppelin of Waarom nou jij van Marco Borsato? Luisteraars vertellen over hun muzikale herinneringen. Radio 1, 1.04-6.00u.

Plein publiek. Arbeidspsychologe Jolet Plomp praat over beslissingen. In haar boek Beslissen doe je zo geeft ze een aantal tips. Maandag, 747AM, 10.02-11.30u.