Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over de Abbey Road-studio van The Beatles in Londen die tijdelijk wordt omgebouwd tot een bioscoop en waar de afgelopen 25 jaar de muziek van meer dan 150 films werd opgenomen. Ook aandacht voor de zogeheten tsunami-stress (slapeloosheid) als gevolg van de ramp in Zuidoost-Azië. Ned.3, 22.10-22.35u.

PRAATPROGRAMMA

Andries. Portret van europarlementariër Camiel Eurlings met gesprekken op locatie waaronder zijn Limburgse geboortestad Valkenburg, het Europese Parlement en het vliegveld van Straatsburg. Ned.1, 20.30-21.00u.

LITERATUUR

De Gouden Uil 2005. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de Gouden Uil uit Gent. Genomineerd zijn de boeken Het onverwachte antwoord van Patricia de Martelaere, De joodse messias van Arnon Grunberg, Het grote baggerboek van Ilja Pfeiffer, El negro en ik van Frank Westerman en Omega minor van Paul Verhaeghen. 21.30-22.25u.

AMUSEMENT & NATUUR

Van tuin naar tafel. Eerste aflevering van een wekelijks lifestyle-programma over eten, eerlijk voedsel, koken en lekkere gerechten. Centraal in het programma staan producten uit (eigen) land, dichtbij dier en natuur. Verder gaat een kok met passie voor echte smaak aan de slag met producten van het land. Ned.2, 17.25-18.00u.

Massive nature. Eerste aflevering van een driedelige BBC-natuurserie over beslissende momenten in de strijd tussen aanvaller en prooi. Met beelden van gnoes op de Afrikaanse steppe die massaal een rivier met gigantische krokodillen moeten oversteken en duizenden flamingo's die zich moeten verdedigen tegen roofvogels en bavianen. Ned.1, 17.35-18.25u.

FILM

The Living Daylights (John Glen, 1987, Engeland). Zeventiende James Bond-film markeerde debuut van Timothy Dalton als vierde vertolker van 007. Hij bleek meer Connery dan Moore te zijn. Met als tegenstanders KGB'er Jeroen Krabbé en Amerikaanse wapenhandelaar Joe Don Baker. Net5, 21.00-23.30u.

While You Were Sleeping (Jon Turteltaub, 1995, VS). Romantische komedie annex feel-good-movie is promotiefilm voor een warm gezinsleven. Alleenstaande loketbeambte Sandra Bullock wordt abusievelijk aangezien voor de verloofde van een in coma geraakte zakenman en wordt liefderijk opgenomen door haar onbekende familieleden. Ook met Peter Gallagher. VRT, 21.20-22.58u.

The Abyss (James Cameron, 1989, VS). Ambitieus, kostbaar maar niet geheel naadloos mengsel van rampenfilm, zalvende sciencefiction en relatiedrama. Van de maker van Titanic. Zojuist gescheiden Elizabeth Mastrantonio en Ed Harris behoren tot team dat gestrande nucleaire onderzeeër dient te redden. Harris stuit in de diepzee op buitenaardse wezens van even feministische als groene signatuur. Yorin, 22.00-0.50u.

Amen (Constantin Costa-Gavras, 2002, Frankrijk/Roemenië/VS). Commercieel mislukte verfilming van Rolf Hochhuth's toneelstuk Der Stellvertreter behelst de opstelling van het Vaticaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging. Een jezuïetenpriester en een protestantse militair proberen vergeefs de kwestie op de agenda van Pius XII te krijgen. Ned.3, 23.10-1.20u.

.Barton Fink (Joel & Ethan Coen, 1991, VS). Gebroeders Coen bewijzen in fenomenale, in Cannes bekroonde film andermaal dat mystiek, horror en realiteit elkaar niet uitsluiten. Een gevierde New Yorkse schrijver van toneelstukken `voor en door gewone mensen' accepteert een aanbod van de Hollywoodse filmindustrie en gaat ten onder aan dat Hollywood, maar nog meer aan die gewone man. Veronica, 23.55-2.10u.

Le violon rouge (François Girard, 1998, Canada/Italië/GB). Regisseur van 32 Short Films about Glenn Gould volgt nu door enkele eeuwen heen een Italiaanse viool uit 1680 en zijn bespelers. Aanstellerige film voert ons van Wenen via Victoriaans Engeland en het China van Mao naar het Montreal van nu. Ned.1, 0.25-2.35u.

RADIO

NL top 100. De 100 beste Nederlandse singles met zondag de uitreiking van de 3FM radio-awards voor de beste Nederlandse muziek. Radio 3, 10.00-18.00u. & zondag, 14.00-18.00u.

Viertakt: Klaas de Vries. Gesprek met en fragmenten uit composities van Klaas de Vries naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag. Hans Haffmans sprak met De Vries aan de hand van zes trefwoorden: symfonieorkest, opera, Rotterdamse School, Berio, Strawinsky en zijn leermeester Otto Ketting. Radio 4, 17.00-18.00u.

Opera live. Uitvoering van twee opera's El otoño del patriarca (De herfst van de Patriarch) van componist Giogio Battistelli naar het gelijknamige boek van Gabriel García Marquez en een bewerking van Mozarts bekende opera Le nozze di Figaro door het Nederlands Blazersensemble. Opname van 6-6-2004 in het Muziektheater in Bremen en van 26-11-2004 in de Concertzaal in Tilburg. Radio 4, 19.02-23.00u.

Opium. Gesprek met Pieter Verhoeff die een deels gedramatiseerde film maakte over tekenaar Peter van Straaten en Agnes, het personage uit zijn verhalen. Verder Ileen Montijn over haar bundel Dromenland en hoofdredacteur van Filosofie Magazine Daan Roovers over de toneelvoorstelling Elementaire Deeltjes, naar de bestseller van Michel Houellebecq. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Fotojournalist Kadir van Lohuizen vertelt over zijn expositie naar aanleiding van zijn foto's rondom de diamantroute via Sierra Leone, Angola, Congo, Antwerpen, India, New York en Londen. Radio 1, 0.04-1.00u.