SPD-premier in Kiel treedt terug na patstelling

De demissionaire minister-president van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, Heide Simonis (SPD), heeft haar ambitie opnieuw premier te worden vaarwel gezegd. Simonis verloor donderdag op smadelijke wijze haar herverkiezing in het regionale parlement in Kiel.

In een dramatische zitting van het parlement kreeg Simonis in vier opeenvolgende stemrondes géén meerderheid voor een beoogd rood-groen kabinet onder haar leiding. Een afgevaardigde uit eigen kring onthield zich van stemming, waardoor Simonis evenveel parlementariërs achter zich wist te verenigen als de fractieleider van de CDU, Peter Harry Carstensen.

,,Ik ben niet meer beschikbaar voor een ambt'', verklaarde Simonis gistermiddag. ,,Ik heb nog nooit zo'n pijnlijke situatie meegemaakt. [...] tegen een achterbakse dolkstoot kan men zich niet verdedigen.''

Het is niet bekend wie Simonis in de geheime stemmingen in de rug viel. In partij en fractie was de voorgestelde rood-groene coalitie unaniem goedgekeurd. Ook een test-stemming in de fractie had geen dissidenten opgeleverd.

Wél was er in de SPD van meet af aan verzet tegen een nieuwe roodgroene coalitie die alleen kon regeren met de gedoogsteun van een kleine partij die opkomt voor de belangen van de Deense minderheid in het grensgebied. Dit `Zuid-Sleeswijkse Kiezersverbond' (SSW) is een anomalie in het Duitse parlementaire stelsel omdat voor haar de kiesdrempel van vijf procent niet geldt. De Deense minderheid verwierf dit politieke voorrecht in 1955 in ruil voor Deense instemming met de toetreding van Duitsland tot de NAVO.

De CDU won weliswaar de verkiezingen, maar heeft niet genoeg zetels om samen met de liberale FDP een coalitie te vormen. De christen-democraten stelden daarom een coalitie voor met de SPD. Simonis voelde daar niet voor omdat de CDU in dat geval de premier levert. In plaats daarvan opteerde de 61-jarige politica, sinds 1993 aan het bewind en de enige vrouwelijke premier in Duitsland, voor een broze coalitie van drie partijen die bij de verkiezingen alle drie verlies moesten incasseren. Een zogenoemde 'grote coalitie' van CDU en SPD onder leiding van Carstensen wordt nu steeds waarschijnlijker.