Spaarloonregeling omzetten?

Van collega's hoor ik vaak dat het interessant is om het bij elkaar gespaarde bedrag uit de spaarloonregeling om te zetten in een lijfrenteverzekering. Waarom levert dit belastingvoordeel op?

(H.B.)

De spaarloonregeling is een fiscaal gunstige regeling, omdat u een bruto bedrag na een paar jaar netto in handen krijgt. Lijfrentepremies waren tot voor een paar jaar geleden altijd fiscaal aftrekbaar. Wie het geld van de spaarloonregeling gebruikte voor een lijfrenteverzekering, had dus een dubbel belastingvoordeel. Dat dubbele belastingvoordeel is nog steeds mogelijk, alleen niet meer voor iedereen. U mag een lijfrentepremie alleen maar aftrekken als u een pensioentekort hebt. Persoonlijk zou ik het geld van de spaarloonregeling overhevelen naar de levensloopregeling. Of het in een groen of ethisch beleggingsfonds stoppen. Dan hebt u dubbel fiscaal voordeel, namelijk een extra vrijstelling van 52.110 euro in box 3 en ook nog een extra heffingskorting van 1,3 procent over de waarde van de groene en/of ethische beleggingen.

Wilma van Hoeflaken behandelt wekelijks pensioenkwesties.

    • Wilma van Hoeflaken