Siemens koopt medisch bedrijf voor 1 mld dollar

Het Duitse industriële conglomeraat Siemens neemt het Amerikaanse CTI Molecular Scanning over voor 1 miljard dollar (752 miljoen euro). Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Met de overname versterkt Siemens zijn positie op de markt van medische beeldvorming, waar ook Philips en het Amerikaanse General Electric actief zijn.

CTI Molecular Scanning maakt zogeheten PET-scanners, die onder meer worden gebruikt bij het in beeld brengen van tumoren. Het Amerikaanse bedrijf haalde in het afgelopen, gebroken boekjaar een omzet van 402 miljoen dollar.

Volgens Michael Reitermann van Siemens Medical Solutions is de overname van CTI Molecular Scanning een belangrijke uitbreiding van de divisie medische beeldvorming. Hij verwacht grote vooruitgang op het gebied van medische beeldvomring, het diagnostiseren van ziektes en de behandeling ervan.

Siemens had al een sterke positie op de markt voor CT-scanners, die lichaamsstructuren in beeld brengen. PET-scanners brengen juist processen in beeld. De medische tak van Siemens haalde vorig jaar een omzet van 7 miljard euro en een winst van 1 miljard.

Philips heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk laten weten dat het zijn medische divisie flink wil laten groeien. De omzet die nu ruwweg 6 miljard euro bedraagt, moet in drie tot vier jaar zijn gestegen naar 10 tot 12 miljard euro. Dat is alleen via overnames te bereiken. De divisie moet over een jaar of vier, vijf de grootste van het concern zijn, en bij voorkeur eveneens de meest winstgevende.

Marktleider General Electric versterkte vorig jaar zijn nummer-een-positie door de overname van het Britse medische bedrijf Amersham, voor 5,7 miljard pond (zo'n 8 miljard euro).

Philips haalde vorig jaar met medische apparatuur een winstmarge van zo'n 12 procent. Bij GE lag de marge iets boven de 20 procent, Siemens zit op circa 15 procent.