Rondpas?

De familie Melchers blijft het bridgenieuws beheersen. Gaf vader Hans deze maand aan te stoppen met de sponsoring van de nationale selectie, afgelopen weekend speelde dochter Claudie, samen met haar partner Jan-Willem Bomhof, zich in de schijnwerpers met een tweede plaats bij het NK gemengde paren. Lange tijd zag het er naar uit dat het duo zich de titel zou gaan toeëigenen. Door constant dik in de zestig procent te scoren tijdens de laatste twee zittingen ging die echter naar Ingrid Huijben en Ton Bakkeren uit Tilburg. Voor Huijben is het de eerste keer. Bakkeren, die tegenwoordig grossiert in NK's, is de huidige landskampioen viertallen.

Plus scoren in paren is essentieel. Om dat doel te dienen, gaan sommige spelers behoorlijk ver. Een demonstratie van Melchers-Bomhof maakt veel duidelijk:

O/OW

♠ B 8 7 6

♡ 10 9 2

♦ B 9

♣ A H B 8

♠ V 10 5

♠ H 4 3

♡ A V B

♡ H 8 6 5 4 2

♦ 10 8 4

♦ H 7 5 2

♣ V 7 5 2

♣ 6 3

♠ A 9 2

♡ 7 3

♦ A V 6 3 2

♣ 10 9 4

De meest voorkomende score op de frequentiestaat van dit spel uit de finale was een rondpas. Gezien haar mooie kracht in die kleur vond Claudie Melchers de noordhand op de vierde hand een 1♣ opening waard en bood, na het 1♦ antwoord, 1♠. Jan-Willem Bomhof, die zich een reputatie heeft verworven als een speler met een hoogst originele kijk op het spelletje, besloot nu tot pas. Dat bleek de winnende actie, want toen OW zich er verder niet meer bemoeiden en Melchers acht slagen bij elkaar had gegrabbeld, noteerden NZ een score van tachtig procent. De kunst op dit spel was dus om niet te hoog te komen. Bomhof: ,,Mijn redenering om te passen met tien punten op 1♠ was dat we in ieder geval niet goed in de harten zaten. Als Claudie 15-17 punten had, dan moest ze wel een singleton ruiten hebben, anders had ze 1SA geopend, waardoor mijn kaart in waarde verminderde.'' Geen speld tussen te krijgen.

Laatste nieuws: Jan Jansma en Louk Verhees, het eerste Nederlandse mannenpaar dat in Amerika professioneel zijn geluk beproeft, zijn tijdens de Spring Nationals van Pittsburg deze week al in de ronde van 32 uitgeschakeld in de strijd om de Vanderbilt Trophy.

    • Jan van Cleeff