Postbode Ron Agnew: door ziekte te zwaar

`Postbode in Ayr ontslagen omdat hij te dik was', staat op de cover van de jongste uitgave van Voice, de krant voor leden van de Britse Communication Workers Union. Op een grote foto staart een sombere `Big Ron', leunend tegen een rode brievenbus, de lezers aan.

,,Ik was nogal van streek'', zegt Ronald Agnew, de postbode uit Ayr vlakbij het Schotse Glasgow, in een gesprek. Hij was zo zwaar dat hij de autogordel van het postbusje niet zou kunnen omdoen – dat was tenminste de verklaring van zijn werkgever Royal Mail. Dat was pas een half jaar later, toen Agnew zijn bezwaar tegen het ontslag bij zijn baas mocht komen toelichten. Eerst werd hem, na achttien jaar, in een brief de wacht aangezegd – zonder opgaaf van redenen. Drie maanden later stond de postbode op straat en kon hij wekelijks 50 pond (72 euro) bijstand op het arbeidsbureau ophalen.

Agnew was aangeslagen. Hij was ziek toen hij ontslagen werd. De postbode voelde zich al langer niet lekker, was kortademig en werd steeds zwaarder. Hij bezocht artsen, specialisten, kreeg onderzoeken en scans. ,,Royal Mail was te ongeduldig om het resultaat af te wachten.'' Enkele maanden na zijn ontslag werd duidelijk dat hij een hartziekte heeft en een hardnekkig oedeem.

,,Toen ik wist wat ik mankeerde heb ik protest tegen mijn ontslag aangetekend.'' Dat deed hij bij de Employment Tribunal, een door de regering benoemde commissie waar een werkgever in zit, een werknemer en een onafhankelijke figuur, meestal een advocaat. Volgens de Arbeidsongeschiktheid discriminatie wet (1995) mag iemand niet ontslagen worden die door een kwaal zijn werk niet meer kan verrichten. De werkgever moet passend werk zoeken.

Zes maanden na de ontslagbrief kwam hij voor een gesprek bij zijn vroegere baas. ,,Ik viel van mijn stoel toen de bedrijfsarts zei dat ik niet meer in het busje zou passen waarin we met pakketpost rondrijden.'' Zo'n 80 kilo woog Agnew toen hij bij Royal Mail in dienst kwam. Nu weegt hij 160, door de hartziekte. Hij houdt vocht vast; zijn bloedsomloop functioneert niet goed. Hij krijgt medicijnen, maar of hij beter wordt? Agnew weet het niet. ,,In ieder geval werd het advies van mijn huisarts en cardioloog voor aangepast werk genegeerd.''

Vorige maand deed het Employment Tribunal eindelijk uitspraak: het ontslag was ongegrond. Royal Mail moest hem weer in dienst nemen, in een aangepaste functie. Bijna vier jaar was Agnew werkloos en zonder inkomsten, want bijstand stopt na zes maanden. Van de beloofde schadevergoeding van 24.000 pond heeft hij nog geen penny gezien. Met tegenzin heeft de manager hem weer in dienst genomen, maar Agnew heeft een geïsoleerde baan in de postkamer gekregen. ,,De zaak heb ik gewonnen, maar ik heb schulden en mis mijn collega's. Ik voel me op het werk een buitenstaander. Of ik dat volhoud?''

    • Michèle de Waard