Overname Italiaanse bank stap dichterbij

ABN Amro heeft de centrale bank van Italië meegedeeld dat het mogelijk een overnamebod uitbrengt op de Italiaanse bank Antonveneta. Dat heeft de Nederlandse bank gisteren bevestigd. Volgens een woordvoerder is de handeling een puur technische vereiste in een procedure die tot een bod kan leiden.

Hij voegde eraan toe dat ABN Amro over Antonveneta nog geen definitef besluit heeft genomen. ,,Een overname is een van de vele opties die we bestuderen.''

ABN Amro wordt al weken in verband gebracht met de Italiaanse bank. Het heeft nu een belang van 12,7 procent in Antonveneta. Volgens Italiaanse experts heeft ABN Amro nog maar weinig tijd om te beslissen of het een bod wil doen op de zevende bank van Italië. Haast is geboden omdat anders de goedkeuringsprocedures niet zijn afgerond vóór de aandeelhoudersvergadering van Antonveneta in mei.

ABN Amro oefende de afgelopen jaren via een aandeelhouderspact veel invloed uit op de gang van zaken bij zijn Italiaanse branchegenoot. Deze samenwerking met drie andere aandeelhouders is inmiddels opgezegd, waardoor de Nederlanders voor eind april hun positie binnen Antonveneta op een andere manier veilig moeten stellen.

De bank stuit daarbij op Banca Popolare di Lodi (BPL), dat zelf op een fusie met Antonveneta aanstuurt. De belangrijkste tegenstrever van ABN Amro in de strijd om de Italiaanse bank heeft vorige week voor het eerst bevestigd dat zij bewust werkt aan het vestevigen van haar machtsbasis bij Antonveneta. BPL maakte toen bekend dat zij haar belang in Antonveneta heeft uitgebreid van 2 naar 5 procent. Volgens de Italiaanse media heeft BPL via een omweg een belang van ruim 30 procent opgebouwd in de branchegenoot.

In financiële kringen in Italië wordt er van uit gegaan dat de Italiaanse centrale bank BPL steunt. De Italiaanse krant La Repubblica meldde vorige week dat de Italiaanse centrale bank zou hebben ingestemd met uitbreiding van het belang van BPL in Antonveneta tot 10 procent.

Een bod van ABN Amro heeft de sterke belangstelling van de financiële wereld. De bank heeft al eerder in Brussel geklaagd over de beperkte mogelijkheden uit te breiden in Italië. President Antonio Fazio van de Italiaanse centrale houdt vooralsnog vast aan zijn beleid dat een buitenlands bedrijf niet meer dan 15 procent van een lokale bank mag bezitten. Volgens hem houdt hij zich daarmee aan de Europese spelregels. Fazio benadrukt dat buitenlandse banken al behoorlijke belangen hebben in de financiële wereld in Italië.