Musical Lord of the Rings

De befaamde trilogie The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien krijgt, na het miljoenensucces van de driedelige verfilming, nu ook een musicalversie. De theatershow gaat in maart 2006 in première in het Princess of Wales Theatre in Toronto – en niet in Londen, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Volgens de producenten zijn slechts vijf Londense theaters groot genoeg om het schouwspel te herbergen, en die zijn alle vijf voorlopig volgeboekt.

De theaterversie van The Lord of the Rings gaat ruim 12 miljoen dollar kosten. De als ,,etnisch'' omschreven muziek is gemaakt door de Finse folk-groep Värttinä en de Indiase filmcomponist A.R. Rahman, die eerder de succesvolle musical Bollywood dreams schreef. Van zingende en dansende Hobbits zal echter geen sprake zijn, aldus een persverklaring van regisseur Matthew Warchus: ,,We hebben niet getracht de romans aan te passen aan de conventies van het musical-genre, maar we proberen die conventies zodanig op te rekken dat ze ruimte bieden aan het materiaal van Tolkien.''

De voorstelling gaat 3,5 uur duren en omvat alle drie de delen van het vijftig jaar oude verhaal over de tocht van de dwerg Frodo dwars door Midden-Aarde naar de geboorteplaats van de magische ring. ,,Als het Shakespeare lukt in Henry IV heel Engeland op het toneel te zetten, weet ik zeker dat wij heel Midden-Aarde kunnen doen herrijzen en in diezelfde tijd het verhaal van de hele trilogie kunnen vertellen'', zei producer Kevin Wallace.

Bij voorbaat staat vast dat Christopher Tolkien, de nu 78-jarige zoon van de in 1973 gestorven auteur, de musical met afgrijzen tegemoet ziet. Toen de eerste Lord of the Rings-film werd gemaakt, liet hij al weten dat zulk amusement per definitie ,,beneden alle peil'' is. En hij verbrak het contact met zijn eigen zoon Simon, sinds die blijk gaf van enig enthousiasme over de verfilming.

Enige inspraak heeft Christopher Tolkien echter niet; zijn vader heeft in 1968 de film- en theaterrechten van de trilogie verkocht aan de filmmaatschappij United Artists.

Daarna werden de rechten doorverkocht aan Saul Zaentz, producent van films als One flew over the cuckoo's nest en The English patient, die ook de belangrijkste financier van de musical is. Tolkien junior deelt wel mee in de opbrengsten.

Als de wereldpremière in Toronto succesvol is, hopen de producenten toch in december 2006 een beschikbaar theater in Londen te vinden.

    • Henk van Gelder