Mooie rotsen

Red Rocks in Colorado is een halverwege een berg gelegen natuurlijke concertzaal. Omgeven door het soort vermoeide, platgeslagen rotsen dat menige western tot decor heeft gediend, fungeert het de laatste jaren steeds vaker als achtergrond in muziek-dvd's. Ook op deze concertregistratie staan de rode rotsen er weer fraai uitgelicht bij, om wat kleur te geven aan de muziek van Incubus. Die groep werd ooit gerekend tot de alt-metal, maar wat je hier hoort is sociaal bewogen, maar ook bloedeloze grunge. De meeste nummers ontberen kop en staart: ze beginnen, en zijn na verloop van tijd afgelopen, maar ondertussen is er melodisch niks gebeurd. Zanger en meisjesidool Brandon Boyd – die tussen de nummers door interessanterig van een glas wijn nipt – wordt veel in beeld gebracht, evenals de drummer. De anderen zijn kennelijk te lelijk, want krijgen geen close-ups. Af en toe komt er een aardig nummer voorbij, maar pas tegen het eind wordt het nog wat, met vooral `Pantomime' en de toegift `Pardon Me'. Maar die rotsen zijn prachtig.

Incubus: Alive at Red Rocks

(Epic/Immortal EPC 202757 7)***

    • Bart Jippes