Liefst topaap of damesbil op tv

Het tv-kijkgedrag van apen is als model voor mensgedrag bestudeerd, schrijft Ellen de Bruin

Machtige mannen en blote vrouwen, dat is wat de gemiddelde man op tv wil zien. De gemiddelde mannelijke resusaap althans. Dat hebben onderzoekers van Duke University Medical Center in North Carolina vastgesteld. Onlangs publiceerden ze hun resultaten op internet in het tijdschrift Current Biology.

De resusapen zaten rechtop in een stoel met zowel links als rechts een kraantje waar vruchtensap uitkwam. Bij het rechterkraantje was een beeldscherm opgehangen waar plaatjes van apen uit dezelfde kolonie op te zien waren: foto's van gezichten van mannetjesapen en foto's van billen van opgewonden vrouwtjesapen.

Als de mannetjesaap op het scherm een lagere status had, bleek de aap op de stoel daar alleen naar te willen kijken als uit het bijbehorende rechterkraantje meer sap kwam dan uit het linkerkraantje. Maar als er vrouwenbillen te zien waren, of een resusman met hoge status, keek de aap op de stoel daar ook naar als er maar heel weinig sap uit het bijbehorende kraantje kwam – zelfs als ze dorst hadden. Machtige mannen of opgewonden vrouwen, daar leverden de apenheren graag sap voor in, volgens het pay per view-principe, maar om een lage-statusaap te zien wilde ze sap toe. Naar vrouwenbillen keken ze overigens het langst. De onderzoekers hopen dat hun resultaten helpen te begrijpen hoe autisme werkt. Ze denken nu eerst in kaart gebracht te hebben hoe het verwerken van sociale informatie bij `gewone' mannen werkt; vervolgens kunnen ze onderzoeken hoe autisten hiervan afwijken. Vrouwenapen-kijkgedragonderzoek volgt.

    • Ellen de Bruin