Kunstzus Máxima

Kunstenares Dolores Zorreguieta, de halfzus van prinses Máxima die in november een tentoonstelling heeft in het Amstelveense Cobra Museum, maakt blijkens haar website vooral nachtmerrie-achtig kunst over geweld en pijn. Ze maakt installaties en beelden met titels als Wounds, Monsters en War Boxes. Tot haar werk behoren een met bloed besmeurd babyrompertje, een ruimte vol bovenmaatse rollades, en met pleisters beplakte beelden.

Anders dan haar zuster Máxima heeft de Argentijnse kunstenares (1965), die sinds dertien jaar in New York woont, zich openlijk van haar vader Jorge Zorreguieta gedistantieerd. Deze was minister van Landbouw tijdens de militaire dictatuur in het Argentinië van de jaren zeventig. In haar werk zou Zorreguieta reageren op de moorden en martelingen van dit regime. Dolores is de jongste dochter uit het eerste huwelijk van Jorge Zorreguieta.

Volgens het Cobra Museum is het hoofdthema van haar werk ,,het ambivalente karakter van verlangen en liefde.'' Op haar eigen site www.sheisanartist.com zegt zij zelf: ,,Mijn werk draait om de eerste wonden die je op vroege leeftijd opdoet. En de doorlopende onderhandeling tussen jezelf en de pijn die deze veroorzaken.'' In haar werk Nightmare 2 hangt een familieportretje in een web van touwen. In Loli and the Monster is een kinderfoto van de kunstenares geplakt in een schilderij van een monster. De laatste jaren maakt Zorreguieta vooral computerkunst; cd-roms en met de computer gemanipuleerde beelden.

Zorreguieta is geen bekende kunstenares in de Verenigde Staten. Een zoekactie van deze krant leverde één, negatieve, recensie in een lokale Amerikaanse krant op.

De kunstenares zal bij de opening in november zijn. Het is onbekend of haar beroemde halfzus en vader aanwezig zullen zijn.