Koning maakt regen

Als het niet vanzelf regent, moet je Moeder Natuur een handje helpen. Zo redeneert de Thaise koning Bhumibol Adulyadej Rama IX, die sinds 2002 een octrooi heeft op een manier om kunstmatig regen op te wekken. Hij zal persoonlijk toezien op inspanningen om met die techniek in Thailand de ergste droogte in tien jaar te bestrijden.

Bij de aanpak van de 77-jarige monarch bestrooien twee vliegtuigen op verschillende hoogten tegelijkertijd warme en koude wolken met zilverjodidekristallen. Die zetten de condensatie van water in gang waardoor het gaat regenen. Die techniek verspreidt de regen over een ruimer gebied dan andere technieken.

De huidige droogte in Thailand treft meer dan acht miljoen mensen en tast de landbouwopbrengsten aan. In verband met de ernst van de situatie zet het centrum voor het maken van regen, dat is gevestigd in een van de koninklijke residenties, nu zeventien extra vliegtuigen in.

De koning is het project voor het maken van regen al in 1956 begonnen. Hij had in 1969 voor het eerst succes. Onderzoekers breiden de techniek voortdurend uit en schaven hem bij, de koning geeft raad. De vorst, die door zijn onderdanen wordt gezien als een halfgod, is bezeten van milieuzaken en viel eerder op door zijn alternatieve energie- en waterzuiveringsprojecten.

Op andere plaatsen in Azië wordt op soortgelijke wijze regen opgewekt. In de Chinese stad Shanghai werd de methode afgelopen zomer toegepast om een hittegolf te breken. Na kunstmatige regenval daalde de temperatuur met vier graden.