Knap staaltje pedanterie in artikel over Loe de Jong 2

In het hoofdredactionele commentaar over Loe de Jong (16 maart) wordt opgemerkt dat hij helder sprak, precies, op de seconde nauwkeurig en met aansprekende emotionele ondertoon, zodat zijn verklaringen zeer bruikbaar waren voor de audiovisuele media. Vervolgens wordt geconstateerd dat dit opmerkelijk is voor een man van zijn generatie. Afgezien van het feit dat dit nog steeds opmerkelijk is voor veel journalisten en politici van de latere en de huidige generaties, is dit minder opmerkelijk als je weet dat alle medewerkers van Radio Oranje grondig werden bijgeschoold in het schrijven en spreken voor de radio door de zeer professionele BBC, waar zij te gast waren. Als geen ander wist de BBC niet alleen hoe een radio-uitzending gemaakt moest worden, maar onderkende deze ook de eisen waaraan uitzendingen moesten voldoen die voor de bezette gebieden waren bestemd. Uiteraard doet dit niets af aan het ongetwijfeld grote journalitieke talent van Loe de Jong.

Als ik mij niet vergis werden ook na de oorlog medewerkers van de Werelddomroep naar Londen gestuurd om bijgeschoold te worden in het radiovak.

    • O. Sluizer