Kamerleden spreken Wijdenbosch heimelijk

Tweede-Kamerleden hebben eind februari in het geheim een ontmoeting gehad met de Surinaamse ex-president J. Wijdenbosch. Dat gebeurde tijdens een bezoek van een parlementaire delegatie aan Suriname. Wijdenbosch wil later dit jaar opnieuw president worden en doet het goed in de peilingen.

Het gesprek, in de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur te Paramaribo, is vertrouwelijk gehouden omdat contacten met Wijdenbosch uiterst gevoelig liggen. Tijdens zijn bewind bekoelden de bilaterale relaties, weigerde Nederland wegens slecht bestuur en corruptie overleg en kwam de ontwikkelingshulp nagenoeg tot stilstand.

Wijdenbosch moest na massale volksprotesten en vervroegde verkiezingen in 2000 als president het veld ruimen. Een Surinaamse commissie die later de staatsfinanciën onder Wijdenbosch onderzocht, sprak van ,,ongebreidelde bestedingszucht met veronachtzaming van de toepasselijke wetgeving'' en ,,onoirbare handelingen''.

Vanwege Wijdenbosch' verleden hebben niet alle leden van de Kamerdelegatie deelgenomen aan de ontmoeting. D66-fractievoorzitter B. Dittrich en N. Rambocus (CDA) zagen er om principiële redenen vanaf. ,,Ik vond het onverantwoord gezien de rol die Wijdenbosch vervuld heeft. Bovendien kan zo'n gesprek gebruikt worden om dubieus beleid te legitimeren'', aldus Rambocus.

Haar partijgenoot en voorzitter van de Kamerdelegatie, H. de Haan, benadrukt dat de ontmoeting ,,in alle neutraliteit'' heeft plaatsgevonden. ,,Ook ik weet dat hij de Surinaamse economie naar de sodehannes heeft geholpen. Maar Wijdenbosch is nu eenmaal een serieuze kandidaat, die je niet moet negeren.'' Wel zegt De Haan het achteraf ,,onhandig'' te vinden dat de bijeenkomst geheim is gehouden. ,,We hadden open kaart moeten spelen.''

WIJDENBOSCH: pagina 2

    • Joost Oranje