Gooiers stoeptegel weigeren observatie

De advocaten van de vier Rijswijkse jongens die verdacht worden van het gooien van een tegel van een viaduct over de A4, verzetten zich tegen de wens van de officier van justitie voor groepsobservatie in het Pieter Baan Centrum (PBC). ,,De jongens hadden dit alleen nooit gedaan'', stelde de aanklager gisteren tijdens een pro-forma zitting.

Om te kunnen oordelen wie de leiders en meelopers zijn wil het openbaar ministerie dat het PBC de groepsdynamiek van de vier jongeren onderzoekt. De rechter beslist komende dinsdag. De tegel ging op 9 januari door de voorruit van de auto van een dertigjarige vrouw uit Uden. Zij overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

,,De belangrijkste taak van het PBC is onderzoek naar het geestesvermogen van verdachten en dat is in dit geval niet van belang'', zei A. Westendorp, advocaat van een van de verdachten. Onderzoek door forensisch-psychiatrisch deskundigen en een psycholoog bevestigen dit. De jongens hebben geen last van ernstige persoonlijkheidsstoornissen.

Om een beter beeld te krijgen van wat er zich binnen de groep heeft afgespeeld op de bewuste zondag, adviseren deskundigen desondanks om de jongens te laten observeren in het PBC. De advocaten vinden dat door een dergelijk onderzoek het PBC mee gaat werken aan het feitenonderzoek. Ze vroegen zich af of groepsdruk wel zo bepalend is in deze zaak. ,,Een groep mannen met tatoeages en motoren wordt ook niet naar het PBC gestuurd ter observatie'', aldus een van de advocaten.

Bovendien is volgens de raadslieden de groepsdynamiek nu anders dan tijdens het incident. Een van de verdachten, Freek B., wil bijvoorbeeld geen enkel contact meer met de andere jongens.

Westendorp wil bovendien dat de fatale tegel wordt onderzocht op DNA van het slachtoffer.

,,Voor mij staat niet vast dat de vrouw geraakt is door de tegel. Misschien is de vrouw geschrokken van de inslaande tegel en heeft ze daardoor de macht over het stuur verloren.'' Volgens Westendorp zit daar het verschil tussen poging tot doodslag en de intentie mensen aan het schrikken te krijgen. De tegel wordt al onderzocht op DNA van de daders om te bepalen wie het voorwerp gegooid heeft.

Het viertal wordt ook verantwoordelijk wordt gehouden voor het gooien van een zak puin van een ander viaduct op dezelfde dag. De zak belandde op een vrachtwagen. De chauffeur kwam met de schrik vrij.

    • Arold Roestenburg