Gilad Atzmon:

Hij werd geboren in Israël (1963) en maakte daar een aantal cd's voor hij, gedesillusioneerd door het politieke klimaat, naar Engeland emigreerde. Daar studeerde hij filosofie en schreef hij twee goed ontvangen romans. Op MuziK speelt Atzmon klarinet, saxofoon en nog veel meer met The Orient House Ensemble waar behalve een jazzy pianotrio ook een viool, een bouzouki en een accordeon deel van uitmaken. Het resultaat is echte wereldmuziek waarin van alles opduikt: Turkse- en tangomuziek, Gershwin, Kurt Weill en zelfs een ver-Oosterde versie van `Lili Marleen'. Vocale bijdragen zijn er ook, zowel gezongen als voorgedragen, het laatste bijvoorbeeld door gast Robert Wyatt, ooit mede-oprichter van de Soft Machine. Dit is fantasierijke, mooie muziek zonder commerciële concessies, precies wat de `toegewijde politieke kunstenaar' Gilad Atzmon nastreeft. Inclusief provocerende titels als `Liberating the American People', wellicht een sardonische verwijzing naar het Irak-avontuur.

MuziK

(ENJA TIP-8888.48.2,

distr. Choice)****

    • Frans van Leeuwen