G8: strijden tegen illegale houtkap

De ministers van Ontwikkelingssamenwerking en van Milieu van de G8, de groep van rijkste landen, hebben een akkoord bereikt over de strijd tegen illegale houtkap. Ook is afgesproken dat Afrika extra hulp krijgt om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen.

Milieuorganisaties hebben echter verontwaardigd gereageerd op het akkoord, omdat het alleen gaat om bilaterale projecten op basis van vrijwilligheid. Greenpeace sprak van ,,een gemiste kans'' en volgens Friends of the Earth wordt het akkoord gekenmerkt door ,,een voorspelbaar gebrek aan details''.

Volgens de Britse minister van Milieu, Margaret Beckett, was er sprake van een grote mate van eensgezindheid. ,,Iedereen ziet de relatie tussen armoede en milieuproblemen'', aldus Beckett. Maar leden van andere de onderhandelingsdelegaties zeiden dat Amerika achter de schermen hard had gelobbyd om te voorkomen dat klimaatverandering in verband werd gebracht met onderwerpen als handel en landbouwsubsidies.

Louis Michel, EU-commissaris voor ontwikkeling, pleitte zonder succes voor een controlesysteem in de strijd tegen illegaal tropisch hardhout. De Britse krant The Guardian schreef deze week dat de VS tegen verplichte regulering van de houthandel was. De krant citeerde uit een memo van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin een strategie werd ontwikkeld om te voorkomen dat Rusland en Japan een Brits voorstel daartoe zouden steunen.

Ook heeft Amerika zich verzet tegen verlichting van de schuldenlast van Derde Wereldlanden.