Femke Halsema 2

Het wordt steeds waarschijnlijker dat er in de olieoorlog in Irak bijna 100.000 doden zijn gevallen en ontelbare gewonden. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen.

En ondertussen dreigt in Nederland ,,de rechtstaat het raam uit gelazerd te worden'', zoals Femke Halsema dat zo duidelijk omschrijft. Niet omdat ons land zo onveilig is en al helemaal niet omdat het geterroriseerd wordt, zoals sommige andere politici ons willen doen geloven. Kennelijk is geen enkel middel ongeoorloofd in de jacht op stemmen en hebben sommigen er belang bij om het volk de stuipen op het lijf te jagen.

Er gaan jaarlijks in Nederland meer mensen dood aan de griep of in het verkeer dan er waarschijnlijk ooit aan terrorisme zullen sterven. We besteden meer aan een crimineel in de gevangenis dan aan een hulpbehoevende in het verpleeghuis, respectievelijk ongeveer 190 en 150 euro. En dan wordt er zonder slag of stoot op een achternamiddag besloten om honderden ambtenaren extra aan te nemen `om ons land veiliger te maken'? Desgewenst wordt binnenkort ook nog even de Grondwet aangepast!

Uit een recent onderzoek bleek dat Nederlanders net zo bang zijn voor terrorisme als voor spreken in het openbaar. Misschien kunnen al die politici die zo graag in het openbaar spreken, hun grote angst voor het terrorisme voortaan een beetje in bedwang houden en er niet alles maar uitflappen. Voorbeeld: `de moord op van Gogh is het WTC van Nederland'. Dan denk ik `doe toch normaal'. Om Femke Halsema nog maar eens te citeren: ,,Je mag alles zeggen maar dat hoeft niet.'' Ik zou daar aan willen toevoegen: als het verstandig is om je mond te houden, doe dat dan. Zeker als al die mensen die er anders over denken feitelijk monddood zijn omdat ze niet in de publiciteit komen.

    • Pieter Parmentier Diepenveen