Femke Halsema 1

Regeringspartijen CDA en VVD voeden de angst voor de islam en het terrorisme in plaats van die te beteugelen, zei GroenLinks-fractieleider Femke Halsema vorige week in een vraaggesprek met het Zaterdags Bijvoegsel. Twee van de zes reacties.

1

Het gebruik van `angst' voor het bereiken van politieke en andere maatschappelijke doelen door machthebbers is een middel dat zo oud is als de mensheid. Het is op zijn minst hypocriet van mevrouw Halsema om CDA en VVD er mogelijk terecht van te beschuldigen het begrip `angst' als drukmiddel te gebruiken. Haar eigen partij GroenLinks heeft het gebruik van `angst' als politiek instrument bijna tot kunst verheven – standpunten van deze partij over klimaatverandering, kernenergie, milieu, enz. staan bol van woorden als dreigend, bedreigen, gevaar enz. GroenLinks heeft zijn electoraal succes voor een groot deel te danken aan een geraffineerd gebruik van het begrip angst. Dat andere politieke partijen nu ook naar dit middel grijpen om meer invloed te krijgen zou haar daarom niet moeten verbazen. Zo gaat dat – de één leert de trucjes van de ander.

    • Ir. M. Woerlee