Etsen Goya verdwenen in Helsinki

Ongeveer dertig etsen uit de serie Los desastres de la Guerra (`Verschrikkingen van de oorlog') van Francisco de Goya (1746-1828) zijn zoekgeraakt in de Nationale Galerie in de Finse hoofdstad Helsinki.

Het is onduidelijk of de werken van Goya zijn gestolen of dat de medewerkers van het museum zijn vergeten waar de etsen zijn opgeslagen. De vermissing kwam aan het licht tijdens een grondige inventarisatie. Het Finse museum beheert 80 van de 82 etsen die samen de serie Los desastres de la Guerra vormen. De serie is voor het laatst gezien op een expositie in IJsland in 1980. Destijds werd de waarde geschat op 330 euro.

Francisco de Goya laat in zijn etsende verschrikkingen van de oorlog zien die zijn geboorteland Spanje onderging na de invasie van het Franse leger onder leiding van Napoleon in 1807.