Elk vandalisme moet in de kiem gesmoord worden 1

Na lezing van het artikel `Lekker veilig treiteren' (NRC Handelsblad, 12 maart) vraag je je af, op welk moment een burgemeester uit zijn ambt mag worden gezet wegens nalatigheid. Het is niet voor te stellen dat een groepje jongelui niet gestopt kan worden in hun maatschappijvijandige gedrag. Het mag toch bekend zijn, dat pubers de grenzen van hun gedrag uitproberen. Dat is van alle tijden. Van deze tijd lijkt te zijn, dat de overheid hier niets tegen kan doen. Pas na de derde kapotte ruit en actie van een buurman komt de lokale overheid in actie. Wat de buurman in misschien 10 minuten tijd wél kan, kan de politie niet in maanden? Laten de volwassenen van tegenwoordig zich zo in de luren leggen door de jeugd? Hier is echt geen extra wetgeving voor nodig, maar de burgemeester moet gewoon doen waarvoor hij is aangesteld. Elk vandalisme moet in de kiem gesmoord worden. Een steen door de ruit van een woning is hetzelfde als een steen vanaf een viaduct gooien, poging tot doodslag.

Met het niet ingrijpen bij de eerste steen wordt dat door de jeugd gezien als aanmoediging, zij zoeken tenslotte hun grenzen. Lekker makkelijk om niemand te kunnen pakken, omdat slechts één de dader zou zijn. In de groep ben je medeverantwoordelijk en ouders en overheid hebben tot taak deze jeugd te behoeden voor erger.

Ouders als de geïnterviewde moeder in het artikel zouden aangeklaagd moeten kunnen worden voor laster. Iedere betrokkene zou zich ervan bewust moeten zijn dat het laten voortwoekeren van dit gedrag een groot gevaar is voor onze samenleving. Ik maak mij nog meer zorgen over de houding van dit type burgemeester dan over deze hangjongeren.

    • Anja van Zanten