Echte neppers

Vorige week heeft kunstvervalser Geert Jan Jansen (61) na tien jaar procederen een deel van zijn kunstverzameling teruggekregen van de Franse justitie, die de collectie bestaande uit 1.600 `tableaux' wilde vernietigen. Een keuze uit de collectie, al dan niet echt.

Alle in beslag genomen werken van Jansen werden door justitie voorzien van touwtjes en een label, dat ondertekend moest worden door de rechter van onderzoek, een ambtenaar van de politie en Jansen zelf. Dit vroege werk van `le douanier' Rousseau, bekend van zijn oerwouden met vogels, stelt een kanaal voor met een bruggetje erover. Het is een authentiek werk en is al lang in Jansens bezit. Het paneel zit vol gaatjes van houtwormen. Over de authenticiteit bestaat volgens Jansen geen enkele twijfel. Hij had er niet aan moeten denken dat het vernietigd zou worden. ,,Het wrange is'', zegt hij, ,,onder het Louvre in Parijs zijn ovens waarin valse kunstwerken worden vernietigd. Dat beeld is voor mij aldoor een nachtmerrie geweest.''

    • Kester Freriks