Dokteronline voor humaan sterven

Tenminste vier mensen pleegden zelfmoord met een medicijn dat zij aanschaften via de website dokteronline.com. Een rondgang langs suïcideconsulenten van Stichting De Einder.

In zijn filosofische praktijk voor levensvragen pakt zelfdodingsconsulent Ton Vink een klapper van de plank. Er zitten getypte en aan elkaar geniete A-viertjes in, sommige staan vol handgeschreven aantekeningen. Dit zijn, zegt Ton Vink, de niet-anonieme suïcidevragen die hij het afgelopen jaar heeft behandeld.

Op het bureau van de zelfdodingsconsulent spint poes Plato, aan zijn voeten ligt hond Philo en achter hem staat een boekenkast met levensbeschouwelijke literatuur en eigen werk over hulp bij zelfdoding. Ton Vink is gepromoveerd filosoof. Bladerend in de klapper zegt hij: ,,Voorzover ik nu kan zien hebben drie mensen een eind aan hun leven gemaakt met Depronal dat ze via dokteronline.com hebben besteld. Dat weet ik omdat we vragen om een rouwkaart in geval van overlijden.''

Maandag kwam dokteronline.com in het nieuws toen bleek dat de aan de site verbonden arts de pijnstiller Depronal had voorgeschreven aan een 44-jarige vrouw uit Gelderland. Zij had eerder zelfmoordpogingen gedaan en de lijst met 20 ja/nee-vragen bij dokteronline niet naar waarheid ingevuld. De inspectie heeft de basisarts die het recept uitschreef voor het Medisch Tuchtcollege gedaagd wegens ,,onverantwoorde zorg''.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de vrouw meermalen contact heeft gehad met een suïcideconsulent van De Einder, een stichting die mensen met een doodswens bijstaat. Ook ten minste drie anderen, vertellen consulenten van De Einder, hebben op deze manier zelfmoord gepleegd, met een overdosis Depronal die ze bij dokteronline.com bestelden en kochten. Depronal staat op pagina 18 van de brochure `Begeleiding van mensen met een doodswens'. De consulenten van De Einder adviseren elke beller eerst deze brochure op te vragen en te lezen voordat ze verder praten.

Suïcideconsulent Margriet Dickhaut: ,,Ik ken één iemand die bij dokteronline vrij snel goede resultaten heeft gehad. Ze kreeg binnen één week het medicijn, en heeft het ook gebruikt, met goede afloop. Het was trouwens een zieke vrouw, met veel symptomen.'' Zelf heeft Dickhaut ,,zo'n vijf á tien keer dokteronline als tip aan mensen meegegeven''. Datzelfde deed ook Ton Vink, die voor De Einder adviseert: ,,Maar ik bezoek de internetadressen nooit zelf'', zegt hij. ,,Wat ik doe is dat ik hulpvragers vertel waar andere cliënten succes mee hebben gehad. En dan noem ik ook dokteronline.''

Of mensen met een doodswens nu nog steeds voor hun overdosis terechtkunnen bij de site, is nog maar de vraag. ,,Na het kortzichtige trompetgeschal van het openbaar ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hoef ik de mensen dit adres niet meer te vertellen'', schampert Vink.

Niet dat de mensen die dood willen hun medicijnen nu nergens meer kunnen halen. Op internet zijn de medicijnen verkrijgbaar via buitenlandse sites in Tsjechië, Argentinië, Colombia, Spanje en de Verenigde Staten. Of iemand met zelfmoordplannen steekt de grens over en doet inkopen in België of Noord-Frankrijk. En dan zijn er nog begripvolle of onvoorzichtige huisartsen, hulpvaardige apothekers en pillenbezittende familieleden en vrienden.

Alfons Tel, net een half jaar zelfdodingsconsulent bij De Einder, adviseert het liefst buitenlandse medicijnensites: ,,Daar kan je zonder enige moeite medicijnen bestellen die je in Nederland alleen op doktersrecept krijgt. Zware slaapmiddelen, spierontspanners, antimalariamiddelen, alles is mogelijk.'' Maar, voegt Ton Vink daaraan toe, ,,Dan kost het niet 15 euro zoals bij dokteronline, maar honderd euro.'' En dan nog moet je afwachten, zeggen de consulenten, of je ,,ooit'' iets opgestuurd krijgt, en of er in het pakje wel de juiste medicijnen zitten.

Als oudere mensen met een doodswens Jan Hilarius, mede-oprichter van De Einder, benaderen, raadt de consulent hen aan in hun omgeving rond te vragen. ,,Oude mensen barsten van de medicijnen. Ik zoek dan voor ze uit welke mengsels geschikt zijn.'' Hilarius zegt dat deze groep veel gemakkelijker aan medicijnen komt via de huisarts dan jongeren. Desnoods door te liegen, zegt hij. ,,Met een goed verhaal zijn huisartsen te bedriegen. Zeker een vrouw van boven de vijftig kan krijgen wat ze wil.''

En als de medicijnen niet meer te krijgen zijn? Dat is een theoretische vraag, vinden de consulenten. Zelfs als het onmogelijk zou worden, verandert er weinig. Er willen altijd mensen dood, zegt Alfons Tel, en die zijn dan gedwongen zichzelf ,,beestachtig te doden, terwijl ze juist rust willen aan het eind van hun leven''.

Vijf jaar is Margriet Dickhaut nu bezig. Met zeker tweehonderd mensen heeft ze in die tijd gepraat. Zes zijn er in elk geval dood. En van de anderen spreekt ze een aantal nog steeds. ,,Af en toe bellen ze, en dan kunnen ze er weer even tegenaan.'' Alfons Tel: ,,Mensen denken dat we een soort slachters zijn, die mensen zo snel en efficiënt mogelijk afvoeren. Dat is totaal onjuist. Ik ben er altijd op gericht mensen naar het leven toe te praten. Maar als ze toch verder willen gaan, sla ik die deur niet dicht.''

De eigen wil is wet.

    • Derk Stokmans
    • Wubby Luyendijk