Casten tussen de lakens schokt Bollywood en behaagt India

Het ging ongeveer zo. Een beroemde acteur, Shakti Kapoor, bekend om zijn schurkenrollen, kreeg bijna dagelijks telefoontjes van een vrouw met acteeraspiraties.

Ze wilde met hem praten over een toekomst in Bollywood. Maandenlang hield ze vol.

Uiteindelijk sprak de acteur met haar af. Hij zou haar helpen, maar daar moest zij wel iets voor doen: hem terugbetalen `in natura'.

Dat laatste moest geen probleem zijn, want zo veel – inmiddels bekende – actrices waren ook hun carrière begonnen via het bed van producent of regisseur, zo had hij er nog aan toegevoegd om de vrouw te overtuigen.

Deze week zag de acteur zichzelf terug op India TV, vastgelegd door een verborgen camera. In gesprek met de vrouw van de telefoontjes. Zij bleek een journaliste te zijn en hij was in haar val getrapt.

Daags na de uitzending is de schurk van het witte doek plotseling in het echte leven ook een grote boef. Hij probeerde zich nog te verweren. Ze had het de hele tijd over seks, zei Shakti, en hij was ook maar een mens.

,,Als een meisje in het midden van de nacht een man vraagt naar haar kamer te komen voor een drankje, wat moet dat dan betekenen?'', zo zei hij tegen the Times of India.

De Bollywood-gemeenschap viel niettemin massaal over hem heen; vooral ook omdat hij namen had genoemd van enkele iconen van de Indiase filmindustrie, die zichzelf via zogenoemde couch casting omhoog zouden hebben `gewerkt'. Onethisch, zo luidde het eensluidende oordeel over zijn gedrag aanvankelijk.

Maar Couchgate leidde ook snel tot bekentenissen van actrices, die in het verleden `oneerbare voorstellen' hadden gekregen van mensen uit de filmwereld. ,,Maar dat is een gegeven'', reageerde actrice en danseres Rakhi Sawant op een vraag over de praktijk van `oneerbare voorstellen'. ,,Daar moet je op voorbereid zijn. Het gebeurt soms openlijk of subtiel, dan word je bijvoorbeeld te eten gevraagd'', zei ze.

Ondertussen heeft de discussie over de affaire een ander karakter gekregen. Hoe ver mogen de media gaan om nieuws te maken, vragen commentatoren zich nu af.

Zijn de grenzen van privacy overtreden? Is het relevant om dit soort zaken boven water te halen? Kunnen journalisten niet beter deze methodes gebruiken om corrupte politici te ontmaskeren?

Iedereen in India herinnert zich nog hoe vier jaar geleden de defensietop voor het oog van de camera steekpenningen had ontvangen voor een wapendeal. Achteraf bleken de betrokken politici en militairen in de val te zijn gelokt door journalisten, die zich hadden voorgedaan als mensen uit de Indiase defensie-industrie.

De belangstelling van Indiërs voor alles wat met Bollywood te maken heeft is echter onstilbaar.

Wie heeft een relatie met wie, wie gaat er trouwen, welke actrice is nu weer te zien in een nieuwe film met zo weinig mogelijk – voor Indiase begrippen – kleren aan? Ze willen het allemaal weten.

Grote dagbladen als the Times of India en Hindustan Times hebben dagelijks speciale secties waarin het wel en wee van Bollywood centraal staat. Er is zelfs een tv-kanaal, Zoom, dat alleen maar over de feestjes, de roddels en de filmwereld bericht.

En ook de serieuze nieuwszenders ontkomen niet aan regelmatige berichtgeving over Bollywood. Want de strijd om de kijkcijfers in een land met 200 televisiekanalen is keihard.

India TV blijkt een matig bekeken zender te zijn. Het station is bovendien niet overal te ontvangen. De uitzending over Shakti Kapoor en zijn oneerbare voorstel heeft de kijkcijfers van de zender een formidabele stimulans gegeven. De naamsbekendheid van India TV is één klap ongekend hoog.

Maar daar gaat het niet om, zo beweert India TV. De zender wilde vooral naïeve meisjes die dromen van het witte doek waarschuwen voor de valkuilen van Bollywood.

Vooralsnog zijn de meningen verdeeld in India. Aman Verma, de bekende presentator van Indian Idol, heeft alvast voorzorgsmaatregelen getroffen. Hij heeft een advocaat in handen genomen en wil nu India TV voor de rechter slepen.

Waarom? Omdat hij zich ook heeft ingelaten met dezelfde vrouw van de Shakti Kapoor-affaire. Die uitzending moet nog komen.

    • Philip de Wit