Bondscoach blijft verbazen met selectie

De selectie van Oranje bevat weer drie nieuwelingen voor de kwalificatieduels voor het WK tegen Roemenië (26 maart) en Armenië (30 maart). Bondscoach Marco van Basten blijft vriend en vijand verbazen.

Marco van Basten heeft opnieuw z'n nek uitgestoken met zijn selectiebeleid bij het Nederlands elftal. De keuze voor de debutanten Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Martijn Meerdink wekt verbijstering. Maar wie de bondscoach bekritiseert, neemt een groot risico. Tenslotte heeft hij nog geen wedstrijd verloren en ligt Oranje nog altijd op schema voor de eindronde van het wereldkampioenschap in 2006.

Van Basten selecteert voor het heden en de toekomst. Dat kan tot bizarre keuzes leiden. In het verleden werd een voetballer pas international na een lange reeks prestaties bij zijn clubelftal. Let wel: het eerste team. Onverstoord breekt Van Basten met die traditie. Babel (18) en Maduro (20) zijn nu al toegevoegd aan het keurkorps van het Nederlandse voetbal zonder iets op het hoogste niveau te hebben bewezen. Zijn ze fysiek en geestelijk klaar voor Oranje?

Over Maduro kan nog worden gesteld dat Van Basten hem nu pas kan kiezen als gevolg van een te traag doorstromingsbeleid bij Ajax. Danny Blind, de nieuwe trainer in de Arena, had in zijn vorige functie als hoofd opleidingen Maduro al aanbevolen bij zijn voorganger Ronald Koeman. En Babel mag een kloon lijken van Patrick Kluivert, in het eerste van Ajax toont hij nog tekortkomingen.

Van Basten en zijn assistent John van 't Schip kennen beide spelers uit de periode dat zij de coaches waren van Jong Ajax. Zij achten kennelijk de tijd rijp Babel te verkiezen boven Kluivert of Pierre van Hooijdonk. Van Basten hecht niet al te veel waarde aan ervaring, zei hij gisteren bij de presentatie in Zeist. ,,Het gaat mij meer om intelligentie in het veld. Sommige voetballers hebben al veel ervaring als ze vijftien, zestien jaar zijn.''

De huidige selectie heeft een hoog Ajax- en AZ-gehalte (van iedere club vijf spelers). Van Basten ontkent dat hij voorkeur heeft voor bepaalde clubs. ,,Ik kijk niet naar huidskleur, waar iemand woont of waar hij op vakantie is geweest. Ik let puur op voetbalzaken. Er zullen altijd spelers teleurgesteld zijn. Wie je ook kiest.''

En daarmee antwoordt de bondscoach op stille protestgeluiden uit Eindhoven. Bij PSV, koploper in de eredivisie, vragen ze zich af waarom Mark van Bommel in de laatste oefeninterland tegen Engeland geen basisplaats had en waarom André Ooijer weer niet geselecteerd is. Van Basten: ,,Met Van Bommel heb ik een gesprek gehad over zijn onvrede. Hij heeft uitleg gekregen over hoe wij vinden dat een middenvelder moet spelen. Van Bommel moet met zijn voeten antwoorden in het veld. Daar hebben wij momenteel een goed gevoel bij.''

Wat betreft Ooijer zegt Van Basten een moeilijke keuze te hebben gemaakt tussen de PSV'er en Mario Melchiot. De voorkeur ging uit naar de verdediger van Birmingham City, omdat de bondscoach hem een betere rechtsback vindt. Beide spelers kunnen ook centraal in de defensie uit de voeten. Van Basten: ,,Melchiot speelt wekelijks in de Premier League. Ooijer in de Champions League. Het was niet makkelijk.''

Minder moeite heeft Van Basten nog steeds met het niet-selecteren van gevestigde namen als Kluivert, Edgar Davids en Clarence Seedorf. De bondscoach legde gisteren in Zeist nog eens uit wat de voormalige topspelers moeten doen om bij de selectie van Oranje te komen, maar veel hoop gaf hij hun niet. Seedorf is vaak basisspeler bij AC Milan. Toch voldoet hij niet in de ogen van de bondscoach.

Davids, de voormalige aanvoerder van Oranje, komt bij Internazionale helemaal niet meer aan spelen toe. Van Basten: ,,Ik heb de trainer van Inter (Mancini, red.) daarover aangesproken maar hij zal niet van die lijn afwijken.'' Kluivert wordt bij Newcastle United nu wat vaker ingezet en scoort ook geregeld. Toch is dat in de ogen van Van Basten onvoldoende. Hij benadrukte er niet op uit te zijn lastige jongens uit de weg te gaan door hen niet te selecteren. ,,Dat lijkt misschien zo, maar het zit toch anders. Als ze goed spelen in het eerste team komen ze vanzelf weer in beeld.''

Dat geldt ook voor de kandidaten op de rechterflank: Romeo Castelen (nu teruggezet naar Jong Oranje) en Ugur Yildirim. De laatste, tegen Engeland debutant, bevindt zich in een mindere periode volgens Van Basten. Daarom heeft hij dit keer voor Martijn Meerdink van AZ gekozen. ,,Want hij heeft het tegen Shakhtar Donetsk twee keer goed gedaan'', aldus de bondscoach.

    • Erik Oudshoorn