Bach:

Als 10-jarige was Jiang Wang uit Sjanghai al wereldvermaard als het leuke cellistje in de hartveroverende film From Mao to Mozart die de Amerikaanse violist Isaac Stern in 1979 maakte tijdens een bezoek aan China. Dat leidde tot een Amerikaanse opleiding (Yale, Jiulliard) en serieuze wereldroem.

Een cellist wordt een cellist om de zes cellosuites van Bach te spelen. Op zijn opname daarvan speelt de virtuoos Jiang Wang met alles: ritmiek, kleur en expressie, altijd prachtig van toon. Hij buit alle mogelijkheden van zijn instrument en van deze muziek uit. Wang is niet `authentiek' maar ook niet romantisch. Wang is zichzelf, zijn Bach klinkt muzikantesk, eigenzinnig, elegant, driftig en sonoor: luister hoe aan het begin van de Suite nr. 5 zijn cello steunt en kreunt en ronkt. Elders flitst hij soms over de nauwelijks aangetipte snaren, zijn akkoorden klinken fenomenaal.

Zes suites voor cello

solo Jian Wang

(DG 477 5228, 2cd)*****

    • Kasper Jansen