Artsen in VS stoppen voeding na 15 jaar coma

Artsen zijn gestopt met het voeden van comapatiënte Terri Schiavo nadat de rechter in Florida daarvoor toestemming had gegeven.

De vrouw (41) ligt al vijftien jaar in coma. Haar man Michael probeert sinds eind jaren negentig via de rechter te bereiken dat zij geen voeding meer toegediend krijgt. Na jarenlang juridisch getouwtrek tussen Michael Schiavo en de ouders van de comapatiënte, lijkt de strijd uiteindelijk beslecht in het voordeel van de echtgenoot.

Republikeinen in het Congres probeerden het staken van de voedseltoediening te voorkomen door op het allerlaatste moment Schiavo, haar man en haar verzorgers via een dagvaarding op te roepen voor een hoorzitting in het parlement. De rechtbank schoof deze dagvaarding terzijde.

De sondevoeding aan de vrouw is om 13.45 uur lokale tijd (19.45 uur Nederlandse tijd) gestaakt. De artsen verwachten dat Terri Schiavo binnen zeven tot veertien dagen zal overlijden. De voeding aan de comapatiënte is al twee keer eerder gestaakt, maar werd in beide gevallen binnen enkele dagen hervat.

Terri Schiavo kreeg in 1990 een hartaanval waarbij haar hersens onherstelbaar beschadigd raakten. Haar ouders hebben altijd geloofd in herstel van hun dochter. Michael Schiavo heeft steeds gezegd dat zijn vrouw hem heeft verteld dat ze niet kunstmatig in leven gehouden zou willen worden. Volgens de ouders van Terri wil Michael haar dood hebben, zodat hij kan trouwen met zijn vriendin bij wie hij ook kinderen heeft. Terri's ouders hebben hem gesmeekt te scheiden en de zorg voor de patiënte aan hen over te laten.

In de zaak-Schiavo werd de afgelopen jaren een uitspraak van de ene rechter telkens na korte tijd weer van tafel geveegd door een andere rechter. Drie weken geleden nog gaf een Hof van Beroep toestemming tot het stoppen van de voeding, een kortgedingrechter beval kort daarop dat de apparatuur niet uitgezet mocht worden.

In 2002 gaf een rechtbank in Miami toestemming voor euthanasie, waarop artsen in oktober 2003 stopten met het toedienen van voedsel. Zes dagen later greep gouverneur Jeb Bush in. Een omstreden wet, de `Terri-wet', gaf hem de mogelijkheid de gerechtelijke uitspraak te herroepen, het Congres van Florida nam deze wet vervolgens aan.

Het Hooggerechtshof van Florida oordeelde later dat de ingreep van Bush ongrondwettelijk was.