Zwitser winnaar WK kunstrijden

De Zwitser Stephane Lambiel is de nieuwe wereldkampioen kunstrijden. Hij veroverde gisteren in Moskou na de vrije kür de gouden medaille en doorbrak daarmee een Russische hegemonie die zeven jaar duurde. Lambiel toonde zich in de kwalificaties en de verplichte figuren al de sterkste en bekroonde zijn sublieme vorm gisteravond met een artistieke uitvoering op muziek uit Hans Zimmers King Arthur. Hij imponeerde de jury met fraaie viervoudige sprongen. De 19-jarige acrobaat uit Lausanne ondervond op het slotonderdeel geen concurrentie van titelverdediger Jevgeni Ploesjenko. De Rus trok zich voor de wedstrijd terug met een spierontsteking. Hans Gerschwiler was in 1947 de laatste Zwitserse wereldkampioen. De Canadees Jeffrey Buttle won zilver, de Amerikaan Evan Lysacek brons.