Wolfowitz belt Bono

Paul Wolfowitz, die deze week door president Bush werd genomineerd als president van de Wereldbank, heeft contact opgenomen met U2-zanger Bono om met hem van gedachten te wisselen over armoede en ontwikkelingssamenwerking. Volgens Wolfowitz' woordvoerder zou de huidige plaatsvervangend minister van Defensie de Ierse zanger Bono gisteren twee keer gebeld hebben.

Steun van de populaire zanger, die met regelmaat aandacht trekt in de strijd tegen de armoede en aids, zou Wolfowitz goed van pas komen. De nominatie van Wolfowitz, die als een politieke havik bekendstaat en die veel kritiek oogste als architect van de oorlog in Irak, is zowel in eigen land als in Europa omstreden.

,,Het klikte tussen de twee'', meldt Wolfowitz' woordvoerder. ,,De gesprekken waren enthousiast, gedetailleerd en uitgebreid.''

De naam van Bono dook al eerder op in de discussie over de opvolging van James Wolfensohn, de huidige president van de Wereldbank. De Amerikaanse minister van Financiën John Snow zei eerder deze maand dat de zanger zich best zelf kandidaat zou kunnen stellen voor de functie. Bono liet weten zich vereerd te voelen, maar het voorzitterschap van de Wereldbank niet te ambiëren.

Wolfowitz heeft na het bekend worden van zijn nominatie met verschillende regeringsvertegenwoordigers, Wereldbank-medewerkers en ontwikkelingsspecialisten gebeld.

Wolfensohn heeft aangegeven zijn functie in juni te willen overdragen.