Wat te doen als je broer moslim wordt...

Het filmplan Mijn broer Ibrahiem, die eerst Daniël heette is uitgeroepen tot winnaar van de Kids & Docs prijsvraag 2005. Kinderen kunnen jaarlijks een bijzonder verhaal naar Kids & Docs inzenden.

Van het beste verhaal wordt een documentaire gemaakt. Dit jaar kwam het winnende idee van Hannah Muysken (13). Regisseur Anne Geelen werkte het uit tot een scenario. Afgelopen zondag kregen zij een grote glimmende beker en 27.500 euro. Met dit geldbedrag mogen zij hun film de komende maanden gaan maken.

,,Ik vond de prijsvraag op internet'', vertelt Hannah. ,,Het leek mij leuk om een film te maken. Alleen, ik kan niet zoveel bijzonders. Mijn broer Daniël is anderhalf jaar geleden, toen hij dertien was, moslim geworden. Toen dacht ik, met hem maak ik een kans.'' Op een rustig moment vroeg Hannah aan Daniël of hij het goed vond om op televisie te komen. ,,Ik was bang dat hij zou denken dat ik hem zou willen beledigen met zijn geloof en dat is niet zo.'' Daniël zei `ja'.

Anne gaat Hannah en Daniël in totaal zes dagen filmen. Hannah denkt dat ze vaak iets over zal moeten doen. ,,Dat is altijd zo bij film'', weet zij. Daniël werkt wel mee aan de film, maar heeft ook een `Big Brother'-gevoel. ,,Anne wil midden in de nacht komen filmen'', zegt hij. ,,Ze is te enthousiast.'' Anne legt uit dat dat komt ,,omdat Daniël 's nachts gaat bidden en Hannah daar wakker van wordt''. Anne wil juist dit soort ervaringen van Hannah vast gaan leggen. Zij wil Hannah ook zelf laten filmen als zij met Daniël spreekt. ,,Zo wordt het echt haar verhaal.''

Daniël weet dat, hoewel hij vindt dat hij geleidelijk is veranderd, zijn omgeving er nog steeds aan moet wennen dat hij moslim is. ,,Mijn vader is strenger geworden'', vertelt hij. ,,Hij is bang dat ik in verkeerde moskeeën kom en daar dan ga zitten praten met moslim-fundamentalisten. Ik ben ook van klas gewisseld omdat ik werd gepest. Ik begrijp niet waarom dat was.''

,,Daniël praat alleen nog maar over de islam'', vindt Hannah. ,,Voordat hij moslim werd had hij interesse in biologie en zat hij op een vereniging. Het is niet zo goed voor mensen als ze maar met een ding bezig zijn.'' Hannah snapt ook een aantal dingen niet van Daniël. Waarom hij ineens geen vegetariër meer is en rein vlees eet in de moskee. En waarom hij zijn naam veranderd heeft in Ibrahiem. ,,Ik ken hem mijn hele leven al als Daniël'', zegt Hannah. ,,Het is helemaal niet verplicht om een andere naam aan te nemen als je moslim wordt. Waarom zou ik dan ineens Ibrahiem moeten zeggen?''

In de film zal de vraag waarom Daniël moslim is geworden en de gevolgen ervan duidelijk aan de orde komen. Hannah en Anne zullen daarom buiten de dagen dat er opnames zijn veel gesprekken voeren, om de film zo goed mogelijk te maken. In het najaar moet de film af zijn en is dan te zien tijdens het Cinekidfestival en IDFA.

Kijk voor meer informatie op www.kidsendocs.nl

    • Jitka Xantinidou