Verzet hevigst bij Rotterdams Dagblad

Het Rotterdams Dagblad verzet zich tot nu toe het hevigst tegen de fusieplannen, maar ook bij andere regionale kranten zijn die hard aangekomen. De voorzitter van de redactieraad van het Utrechts Nieuwsblad, R. Buurman ziet in de plannen vooralsnog ,,niet de journalistieke vernieuwing '' die was beloofd, maar vindt dat de nadruk ligt op bezuinigen. ,,We snappen dat een uitgever rendement wil en dat er iets moest gebeuren, maar in onze naïviteit dachten wij dat de er ook een grote kwaliteitsslag gemaakt zou worden. Dat zien wij nog niet in dit plan, maar we hebben het alleen nog vluchtig kunnen lezen. Misschien dat ze ons volgende week in een uitgebreide presentatie wél kunnen overtuigen.'' Bij de Haagsche Courant is volgens redactieraadvoorzitter Christel Visser vooral ,,verdrietig'' gereageerd op het ,,afschuwelijke'' banenverlies. Voor een inhoudelijke reactie vindt Visser het te vroeg.

De redactieraad van het Rotterdams Dagblad blijft bij de kritiek op het fusieplan die al eerder is geuit. ,,Wij vinden een landelijke krant met een regionaal karakter in essentie tegenstrijdig'', aldus redactieraad-lid Wessel Penning. ,,We hebben Bouwman (bestuursvoorzitter PCM, red.) meerdere malen gevraagd ons enthousiast te maken, maar het is hem niet gelukt. Volgens mij ziet hij zelf het probleem ook wel.'' Heet hangijzer bij vooral het Rotterdams Dagblad is de naam van de nieuwe krant. Het Algemeen Dagblad wil de eigen titel behouden, een mogelijkheid die gisteren door Bouwman nadrukkelijk werd opengehouden. Voor het Rotterdams Dagblad (RD) is dat ,,volstrekt onaanvaardbaar''. Redactieraadvoorzitter Louis Du Moulin van het RD schrijft in een verklaring: ,,Juist die krant worstelt met het fletse imago waar iedereen zo voor vreest bij de beoogde nieuwe. Titelwijziging zal desnoods actief worden afgedwongen.'' Ook voor het Utrechts Nieuwsblad is het onbespreekbaar dat de titel van het AD behouden blijft. Christel Visser van de Haagsche Courant zegt: ,,het was verstandig geweest als gisteren al een voor iedereen bevredigende oplossing zou zijn gepreseerd.''