Verzamelende sheik Qatar onder arrest

De grootste kunstverzamelaar ter wereld, sheik Saud Al-Thani van Qatar, is onder huisarrest geplaatst. Hij werd eind februari gearresteerd omdat hij misbruik zou hebben gemaakt van publieke gelden.

Dat meldt het gezaghebbende tijdschrift The Art Newpaper. Sheik Saud, een neef van de regerende emir van Qatar, was als voorzitter van de National Council for Culture, Arts and Heritage (NCCAH) de afgelopen acht jaar verantwoordelijk voor de aankoop van kunstwerken. In deze periode kocht hij tevens veel kunst voor zijn privé-collectie. De emir, sheik Hamad bin Khalifa Al Thani, heeft nu een onderzoek ingesteld naar het bestedingspatroon van zijn neef. Ook heeft hij Saud Al-Thani uit zijn functie ontheven. Europese kunsthandelaren hebben van de NCCAH het verzoek gekregen om afschriften van transacties met Saud op te sturen naar Qatar.

Qatar, dat beschikt over grote olie- en gasvoorraden, is een van de rijkste landen in de regio. Het golfstaatje heeft de ambitie om een van de grote culturele centra van de wereld te worden. De door Saud aangekochte kunst is bestemd voor vijf musea in aanbouw in de hoofdstad Doha.

Volgens The Art Newspaper beschikte sheik Saud over een gigantisch aankoopbudget en kocht hij vaak hele collecties op. Hij was bereid buitenproportionele bedragen neer te leggen voor islamitische kunstschatten, Egyptische antiquiteiten, Fabergé-eieren, fotografie, art deco-meubels, boeken, klassieke beelden en exclusieve auto's. Op een veiling van islamitische kunst bij Christie's in Londen kocht hij afgelopen april een vliegenmepper voor ruim 900.000 pond, 113 maal de geschatte waarde van 8000 pond.

Vorig jaar kwam Saud in conflict met de Britse autoriteiten toen hij bij Christie's een jade flacon, ingelegd met smaragden en robijnen, aanschafte voor 3 miljoen pond. De flacon, die ooit behoorde aan Clive of India, was al sinds 1963 in bruikleen gegeven aan het Victoria and Albert Museum in londen. De Britse overheid weigerde een exportvergunning te verlenen, en gaf het V&A museum zo de gelegenheid zelf de benodigde fondsen te werven. Sheik Saud trok daarop zijn export-aanvraag in. In 2002 had de Britse regering al tevergeefs geprobeerd de export van een door Saud aangekocht Romaans venus-beeld tegen te houden. De sheik had het gekocht voor 7,9 miljoen pond, het hoogste bedrag dat ooit op een veiling was betaald voor een werk uit de oudheid.