Twintig miljoen voor verslaafden

De regering trekt 20 miljoen euro uit om de hulp aan drugsverslaafden en daklozen veilig te stellen. Dat zei staatssecretaris Ross (Welzijn, CDA) gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. Vorige maand zeiden de gemeenten Utrecht en Amsterdam dat ze honderden, vaak dakloze, verslaafden niet konden helpen uit geldgebrek. Een groot deel van het geld voor daklozenprojecten komt uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten.

Halverwege vorig jaar stelde het ministerie van Volksgezondheid in overleg met de gemeenten een grens aan de uitgaven hiervan, sindsdien kwamen er honderden nieuwe aanvragen voor hulp bij.

De Amsterdamse wethouder H. Belliot ziet het bedrag als ,,een mooi gebaar in eerste instantie''. Ze praat binnenkort verder met de staatssecretaris. Veel opvanginstellingen zitten vol.

Volgens staatssecretaris Ross komt dit omdat mensen hier voor lange tijd blijven, terwijl de opvang tijdelijk bedoeld is. Mensen die chronisch hulp nodig hebben, kunnen wat haar betreft beter terecht in projecten zoals een zorgboerderij, waar Rotterdam nu plannen voor heeft. Verslaafden kunnen daar dan voor langere tijd worden opgevangen. ,,Als er geen integratie meer mogelijk is, moet je dat ook erkennen'', aldus de staatssecretaris.